Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så uppdaterar Audi sina A3-modeller

Design och teknik

I sommar får Audi A3 Sportback, Sedan och Cabriolet nyheter som förarassistans, nya och effektivare motorer samt designuppdateringar.

Med en bredare Singelframe-grill får A3 en bredare och vassare kontur berättar Audi, och tillsammans med lägre strålkastarna med mer distinkta former och horisontella dioder i baklamporna vill Audi att det ska förstärka ett kraftfullt utseende.

Motormässigt händer det mycket, förutom laddhybriden och supermiljöbilen A3 Sportback e-tron och gasdrivna A3 Sportback g-tron kommer det nu finnas sex olika motoralternativ till nya A3, från 110 till 190 hästkrafter.

För första gången så erbjuds det nu en trecylindrig motor till Audi A3, det är den nya 1.0 TFSI som levererar 110 hästkrafter och 200 newtonmeter mellan 2 000 och 3 500 varv per minut. En större 1,4-liters TFSI-motor med 150 hk och 250 Nm har också det effektiva och smarta systemet för cylinderavstängning (COD) som automatiskt stänger av två cylindrar vid normal körning, när kraften inte behövs. En avancerad lättviktsdesign gör också nya A3 till den lättaste modellen i sin klass. Med 1.0 TFSI-motorn under huven är tjänstevikten enbart 1 150 kg,

En annan nyhet är den helt nyutvecklade 2,0 TFSI-motorn på 1 984 kubikcentimeter, den ger 190 hästar och 320 newtonmeters vridmoment mellan 1 500 och 4 200 v/min.

Den tidigare sexväxlade dubbelkopplingslådan med torrlameller ersätts nu av en nyutvecklad dubbelkopplad och sjuväxlad S tronic-automatlåda med våtlameller, som ersätter.

För de som föredrar diesel finns det en fyrcylindrig 2.0-litersmotor i två versioner, 150 respektive 184 hästkrafter. Som instegsmotor erbjuds också en 1.6-liters TDI-motor med 110 hk med både sexväxlad manuell växellåda eller sjuväxlad S tronic-automatlåda med dubbelkoppling.

Till detta kommer flera nya tekniska lösningar och innovationer för att förbättra, och förenkla, för förare och passagerare. Vad sägs om tillvalet Traffic jam assist som tillsammans med Audi adaptiv farthållare (ACC) och Stop&Go automatiskt håller avståndet till framförvarande bil och såväl stannar som, i kombination med S tronic, kör iväg när trafiken åter rullar. I kösituationer upp till 65 km/tim ska dessutom den nya köassistenten ta över styrningen under kortare tid på välmarkerade vägar

Eller tillvalet Emergency Assist som automatiskt ska göra ett säkert stopp av bilen vid vägkanten om föraren exempelvis tappat medvetandet. Om föraren efter flera varningar inte reagerar kommer bilen automatiskt att bromsa in och stanna. Ett annat system som också kommer till nya A3 är Rear cross-traffic assist som varnar föraren för passerande trafik när den backar ut från en parkeringsruta.

Upplevelsemässigt får A3 och S3 den nya Audi virtual cockpit, ett system som ger föraren full kontroll över den viktigaste och mest relevanta körinformationen genom en 12,3 tum stor digital display placerad bakom ratten. Föraren kan välja mellan två visningslägen genom att trycka på ”View”-knappen placerad på multifunktionsratten och displayen skiftar från ett konventionellt utseende till ”Infotainment”-läget med större utrymme för navigeringkarta, media och telefon.

För den sportiga S3 blir det 10 hästkrafter till för 2,0 TFSI-motorn som nu totalt levererar 310 hästkrafter. Nya S3 Sportback, S3 Sedan och S3 Cabriolet får också samma teknikuppdatering som A3-syskonen.

Det var några av nyheter och uppdateringar kring de nya Audi A3 och S3. I maj månad är det säljstart för nya Audi A3 och leveranserna börjar i redan i sommar.  Priset startar vid 232.500 kronor för 1.0 TFSI 110 hk.

Foto: Audi
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com