Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så påverkades bilstölderna av Coronapandemin

Vanligast är Audi, BMW, Mercedes-Benz och Volvo

Större
Stäng
  • Foto: Larmtjänst/ Allan Wallberg
    Foto: Larmtjänst/ Allan Wallberg
  • Foto: Larmtjänst/ Allan Wallberg

Under förra året efterlystes 7 173 personbilar i Sverige, varav 1 572 fortfarande var efterlysta vid årets slut, visar nya siffror. 

Ny statistik från Larmtjänst visar att det under förra året efterlystes 7 171 personbilar i Sverige. Det är något färre jämfört med året innan, 7 182. Jämför man med för tio år sedan, är det nästan en halvering av efterlysta personbilar. Vid slutet av 2020 var fortfarande 1 572 bilarförsvunna, vilket motsvarar 22 procent av de efterlysta bilarna. Andelen är lika hög som 2019.

Enligt Larmtjänst är det framförallt exklusiva och nya bilar av märkena Audi, BMW, Mercedes-Benz och Volvo som försvinner. De har även noterat ett antal stöldtrender. Det har blivit vanligare att de tre sistnämnda märkena stjäls, för att sedan hittas länsade på bildelar. Under hösten började även antalet stölder av nya Porsche-bilar i västra Sverige öka, medan i söder har det varit vanligt att vissa modeller av Toyota, samt Mazda försvinner. 

LÄS MER: Katalysatorstölderna ökade med 4 000 procent

– Det är anmärkningsvärt att stölderna inte har påverkats av den pågående corona-pandemin med dess konsekvenser i form av stängda gränser i grannländerna och försämrade transportmöjligheter österut. Det visar att de internationella brottsnätverken har kunnat anpassa sin verksamhet till det rådande läget, Torbjörn Serrander, utredningsinspektör på Larmtjänst. 

Majoriteten av efterlysningarna skedde i Polisregion Stockholm, Region Syd och Region Väst. 

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com