Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Här är bilmärkena som stjäls mest

Fem biltillverkare som sticker ut

Större
Stäng
  • Antalet bilstölder har minskat jämfört med samma period året innan. Foto: Pixabay
    Antalet bilstölder har minskat jämfört med samma period året innan. Foto: Pixabay
  • Antalet bilstölder har minskat jämfört med samma period året innan. Foto: Pixabay

Nästan 3 000 personbilar stals under det första kvartalet i år. Det är främst fem biltillverkare som sticker ut.

Under pandemin var det många bilstölder, där speciellt katalysatorer var målet. Nu har Larmtjänst publicerat sin senaste data, som visar att det stals knappt 3 000 personbilar i Sverige under första kvartalet i år. Tittar man från den ljusa sidan, är det en minskning med över 200 fordon jämfört med samma period året innan.

Av de 2 984 personbilarna som efterlystes, har 814, 27 procent, fortfarande inte återfunnits. Även om trenden att antalet bilar stjäls minskar, så ökar dock andelen fordon som inte återfinns.

– De internationella stöldligorna riktar in sig på nyare bilar som betingar högt värde och dessa förs utomlands vilken tyvärr minska chansen för anträffande, säger Niclas Antonsson, utredare på Larmtjänst.

Volvo, Volkswagen och Audi mest eftertraktade 

Biltillverkarna med flest efterlysningar under året har varit Volvo (528 bilar), Volkswagen, (335), Audi (242), Toyota och Mercedes-Benz. I polisregion Stockholm är Toyota mest eftertraktat, medan i Syd och Väst är Volvo mest efterlyst. Under året har även ovanligt många Lexus-bilar stulits. Majoriteten har försvunnit från Stockholmsområdet.

– Vi har sedan en tid tillbaka sett en ökning av antalet efterlysta Toyota Prius-bilar vilket kan förklaras med att denna bilmodell varit mycket utsatt för stölder av katalysatorer. Dessa stölder sker till stor del i polisregion Stockholm, säger Niclas Antonsson.

De flesta av efterlysningarna av personbilar görs kanske inte så oväntat i polisregion Stockholm, Syd och Väst.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com