Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så mycket skiljer kommunernas elektrifieringstakt åt

Andelen elbilar och laddpunkter skiljer sig runt om i Sverige

Större
Stäng
  • Foto: Pixabay
    Foto: Pixabay
  • Foto: Pixabay

En kartläggning visar att det skiljer sig mycket mellan kommunernas arbete kring elektrifieringen, i form av andelen elbilar i kommunernas fordonspark men även antalet laddpunkter. 

För en tid sedan berättade Bytbil om att det är tolv kommuner och fyra region som har minskat sin klimatpåverkan med 70 procent jämfört med 2010 års nivåer. Samtidigt har kommunerna en viktig roll att driva elektrifieringen framåt. I en kartläggning som har genomförts av Volkswagen visar det sig att det finns stora skillnader i antalet elbilar och laddpunkter i Sverige. 

– Jag vill verkligen lyfta fram Kävlinge, Öckerö och Vaggeryd för att de visar vägen i elektrifieringen. Vi har gjort den här kartläggningen eftersom studier visar att den kommunala bilparkens inriktning och antalet laddpunkter har inverkan på invånarnas bilval, vilket särskilt gäller mindre kommuner, säger Sten Forsberg, chef Volkswagen Personbilar Sverige.

LÄS MER: Fotbollsstjärnan investerar i eltrimningsföretag

Kävlinge kommun toppar listan med 73 procent elbilar i den kommunala bilparken. Även Öckerö och Vaggeryd har 61 respektive 53 procent elbilar. Dock saknar cirka 90 kommuner elbilar helt och hållet i sin kommunala fordonspark. Medianandelen för kommunerna i Sverige ligger på 2,9 procent elbilar. 

När det gäller laddpunkter så är Strömstaden kommunen som har flest laddpunkter per invånare, med 18 per 1 000 invånare. Åre är näst bäst i landet och på tredje plats kommer Sigtuna med 10, respektive 7 laddpunkter per 1 000 invånare. Storstadskommunerna Stockholm och Göteborg är på plats 34 och 35 med två laddpunkter  per 1 000 invånare. 

LÄS ÄVEN: Så klarar sig elbilarna på sommaren

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com