Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här är regionerna och kommunerna som är bäst på miljövänliga bilar

12 kommuner och 4 regioner har minskat klimatpåverkan med 70 procent

Större
Stäng
  • Foto: Pixabay
    Foto: Pixabay
  • Foto: Pixabay

Miljöfordon Sverige har släppt sin årliga rapport som avslöjar kommunerna och regionerna som kör grönast. 

Föreningen Miljöfordon Sverige har presenterat sin rapport, Mijöfordonsdiagnos, för tolfte året i rad. Resultaten visar att tolv kommuner och fyra regioner i landet når målet med att minska sin klimatpåverkan med 70 procent från Sveriges transportsektor innan 2030. 

Trots att Coronapandemin har varit över oss i drygt ett år har det inte stoppat miljöförbättringarna av den svenska miljöfordonsflottan. I år är det regionerna Västmanland och Kalmar som för första gången når en 70 procentig reduktion av fossila koldioxidutsläpp sedan 2010. Fem kommuner;  Helsingborg, Eslöv, Kävlinge, Falkenberg och Gislaved når målen för första gången. 

– Det är glädjande att ambitionen att uppnå en sjuttioprocentig reduktion av koldioxidutsläppen inte avstannat, trots ett år av utmaningar på grund av Coronapandemin, säger Pernilla Hansson, projektledare på Miljöfordon Sverige.

LÄS MER: FN: Exporten av begagnade fordon måste anpassas

Stockholms stad är vinnare i klassen bästa kommun är Stockholm stad. Den avgörande faktorn är att kommunens lätta lastbilar är både miljöbilar och är fossiloberoende. Dessutom menar organisationen att Stockholm har så pass många elbilar att det slår igenom på en förbättring av energieffektiviteten. Tvåa på listan är Kungsbacka och därefter Varberg. 

Kommunen som gör störst förbättring jämfört med förra året är Burlövs kommun, som därmed är segrar i kategorin. Man har minskat antalet fordon som är fossilberoende, samtidigt som de har ökat antalet fordon som är fossiloberoende, som också är miljöbilar. Framför allt har energieffektiviteten förbättrats för kommunens lätta lastbilar. Även Vaxholm och Vimmerby har förbättrat sig. 

Årets bästa region är Region Skåne. Regionen har 99,8 procent fossiloberoende fordon för personbilar. Gasbilar utgör 85 procent av personbilarna, samt 66 procent av de lätta lastbilarna. Region. På andraplats hamnade Region Västmanland och trea blev Region Bleking. Region Jämtland Härjedalen har förbättrat sig bäst bland landets regioner, och tar därmed hem segern i den kategorin eftersom de har ökat andelen laddhybrider. 

LÄS ÄVEN: Förbud mot nyförsäljning av bensin- och dieselbilar gynnar klimatet om de ersätts med elbilar

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com