Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här är kommunerna och regionerna som är bäst på elbilar

Här är Sveriges miljöbästa kommuner och regioner när det kommer bill bilar. Stockholm stad vinner för sjunde året i rad i klassen bästa kommun.
Men när även privata och företags bilar räknas in är det Lund som är bäst.

Åtta kommuner och två regioner når målet att minska klimatpåverkan med 70% från Sveriges transportsektor 10 år innan utsatt mål. Det visar den årliga rapporten Miljöfordonsdiagnos, framtagen av Bisnode och Miljöfordon Sverige.

– Flera organisationer når nu 70-procentsmålet, men det kan vara så att den egna organisationen har betydligt tuffare mål, säger Pernilla Hansson, projektledare på Miljöfordon Sverige.

Stockholm stad vinner för sjunde året i rad i klassen bästa kommun. Tack vare att man i år når full poäng för sina lätta lastbilar står man som vinnare. Med en stor satsning på elbilar når man framgång i samtliga indikatorer – staden har nu 300 stycken elbilar.

– Det är såklart fantastiskt roligt att för sjunde året i rad stå som vinnare i denna granskning. Vägtrafiken är fortfarande den sektor som står för mest koldioxidutsläpp i vår stad, och det är en stor utmaning att minska dessa utsläpp och nå våra klimatmål för denna sektor. Att då ständigt utveckla vår egna fordonsflotta är en viktig del i det arbetet, säger Katarina Luhr (MP) miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad.

Störst förbättring jämfört med förra årets lista gör Öckerö och Östra Göinge kommuner. Det är främst den ökade andelen elbilar, både avseende personbilar och lätta lastbilar, som ger kommunerna höga förbättringspoäng. Öckerö blir dessutom elbilsbäst med hela 50 procent elbilar i sin flotta.

Region Skåne toppar regionlistan, även de för sjunde året i rad. Region Skåne har enligt Miljöfordonsdiagnos 2019 en fordonsflotta, där 99 procent av personbilarna och 80 procent av de lätta lastbilarna är fossiloberoende fordon.

För störst förbättring jämfört med förra årets lista står Region Kronoberg, som under det gångna året investerat i många gasfordon, men också har dieselfordon som får drivas med HVO100.

Årets bästa geografiska kommun (alla fordon inräknade, även privatägda och företagsägda fordon) är Lunds kommun.

Bästa geografiska kommun är Lund som är ensam vinnare med 21 poäng. Det är den extra poängen för lätta lastbilar som gör att de står som vinnare, och det är i en bättre klimateffektivitet för LLB än vad tvåan Danderyd har, som avgör.

Årets bästa

Kommuner
1. Stockholm stad
2. Varberg
3. Botkyrka, Helsingborg, Malmö

Regioner
1. Region Skåne
2. Region Blekinge
3. Region Stockholm

Störst förbättring
Kommuner
1. Öckerö
1. Östra Göinge
3. Botkyrka, Helsingborg, Malmö

Regioner
1. Region Kronoberg
2. Region Östergötland
3. Region Stockholm

Motiveringar, vinnare: 
Bästa kommun: Stockholm Stad ”I år står Stockholm återigen som ensam vinnare i klassen bästa kommun. De förbättrar sig med en poäng sedan förra året och slår därmed tvåan Varberg. Den avgörande faktorn för Stockholm är att deras lätta lastbilar är både fossiloberoende och miljöbilar. Stockholm har nu dessutom så många elfordon att det ger en förbättrad energieffektivitet. De når, som första kommun, toppoäng vad gäller de lätta lastbilarna med 20 av 20 möjliga.

Bästa landsting: Region Skåne” Region Skåne står som ensam segrare i klassen bästa landsting. Det är den höga andelen gasfordon på lätta lastbilssidan som gör Region Skåne till segrare före Blekinge. De har dessutom en hög andel elfordon och laddhybrider vilket bidrar till segern. Det når toppresultat, i vissa fall med bred marginal, i nästan alla kategorier. Nämnas bör deras andel fossiloberoende fordon för personbilar på 99,2 procent.”

Störst förbättring kommun: Öckerö och Östra Göinge  ”Öckerö och Östra Göinge delar vinsten i förbättringskategorin. Öckerö har en högre förbättring avseende lätta lastbilar och Östra Göinge avseende personbilar. Östra Göinge höjer sin andel fossiloberoende fordon (PB) med 30 procentenheter. Båda kommunerna har nu knappt 30 elfordon (PB) var. Öckerö höjer sin andel av fossiloberoende fordon (LLB) med över 40 procentenheter och även här är kommunerna lika avseende elfordon, 9 st var. Båda kommunerna saknar gastanksstationer och därmed möjligheten till gasdrift.”

Störst förbättring landsting: Region Kronoberg
” I år tar Region Kronoberg hem seger i störst förbättring för Regioner. Det beror till största delen att man ökat sitt gasbilsinnehav men också att man har fler dieselfordon godkända för drift med HVO100. Region Kronoberg har fortfarande en hög andel etanolfordon som är både miljöbil och fossiloberoende.” Geovinnare: Lund ” Bästa geografiska kommun är Lund som är ensam vinnare med 21 poäng. Det är den extra poängen för lätta lastbilar som gör att de står som vinnare och det är i en bättre klimateffektivitet för LLB än vad tvåan Solna har som avgör.”

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com