Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så mycket kör svenskarna i juletid

Mycket trafik under julen

Större
Stäng
  • 14 procent av de tillfrågade från Sverige uppgav att de kommer resa mer än 8 timmar för att besöka släkt och vänner. Foto: Nextbase.
    14 procent av de tillfrågade från Sverige uppgav att de kommer resa mer än 8 timmar för att besöka släkt och vänner. Foto: Nextbase.
  • 14 procent av de tillfrågade från Sverige uppgav att de kommer resa mer än 8 timmar för att besöka släkt och vänner. Foto: Nextbase.

Snart är det dags för jul. I dag och i morgon, den 23 december, är en av de trafikintensivaste dagarna under julen. Men hur mycket kör vi egentligen jämfört med andra länder?

Nu har Nextbase, som tillverkar dashcams, tillsammans med Yougov genomfört en undersökning om körbeteende under julen i tio olika länder. Undersökningen tittade bland annat närmare på hur långt man kör, andras bedömning, oro i vägtrafiken, samt alkoholkonsumtion. 1 015 personer i Sverige från åldern 18 år och uppåt besvarade undersökningen.

Resultaten visar att 14 procent av de tillfrågade från Sverige tillbringar mer än åtta timmar i bilen för att hälsa på släkt och vänner under julen. Dock är tjeckerna ännu värre. 24 procent uppger att de kommer tillbringa mer än åtta timmar i bilen. Å andra sidan kommer bara tre procent av holländarna resa mer än åtta timmar under julen.

Tittar man på de största utmaningarna med resandet, uppger 66 procent av de svenska deltagarna att ändrat väglag, som isiga vägar och snö, är det största problemet. 70 procent av kvinnorna tycker att svåra vägförhållande under vintertid är mer problematiskt än männen (62 procent).

Tittar man på andras beteende, så är det största problemet enligt svenskarna, rattfyllerister. Det ansåg 45 procent av deltagarna i Sverige. 37 procent ansåg att de var mest rädda för bilförare som inte anpassar sitt körbeteende till väder och väglag, medan åtta procent är rädda för trötta bilförare.

Trots att så många var rädda för rattfyllerister, så uppgav bara 1,6 procent av de tillfrågade att de satte i sig i en bil trots att de hade konsumerat alkohol. För männen var andelen 2,6 procent och kvinnorna mindre än en procent.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com