Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Dyrare priser – då kör många annorlunda

Förare som kör dieselbilar ändrar sig oftast

Med rekordhöga drivmedelspriser har svenskarna tagit till nya körstilar på vägarna.

Det menar åtminstone mer än hälften av de tillfrågade i en enkätundersökning som YouGov gjort på uppdrag av Goodyear.

Tydligen är det också vanligare att förare av bensin- och dieseldrivna bilar ändrar sitt beteende.

Under 2022 har drivmedelspriserna varit ett hett samtalsämne.

Såväl bensin och diesel som el har varit dyrare än någonsin och det visar sig att många svenskar har ändrat sina körbeteenden till följd av dessa höga drivmedelspriser.

Opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov har under hösten, på uppdrag av Goodyear, frågat över 1 000 körkortsinnehavande svenskar om just detta. Över hälften, 54 procent, svarar att de ändrat sina körbeteenden till följd av drivmedelspriserna.

Mer sparsam körning

Anpassningen följer ett rätt logiskt mönster. Den vanligaste förändringen är nämligen att de försökt köra sparsamt, det vill säga EcoDriving. 43 procent av de tillfrågade har gjort det.

Sen har 36 procent svarat att de börjat köra i lägre hastigheter, följt av en tredjedel som börjat släppa på gasen i nedförsbackar och en fem femtedel som ser till att de har rätt lufttryck i däcken.

Elbilsförare anpassar sig minst

En annan intressant siffra från undersökningen är skillnaden mellan förare av bensin- och diselbilar och elektriska fordon.

64 procent av de som kör disesldrivna bilar och 61 procent av bensinbilsförarna svarade att de förändrat sina körstilar efter prishöjningarna. Samma siffra för elbilsförare och hybridförare var 44 respektive 48 procent.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com