Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så många använder sig inte av blinkers

Förvånansvärt många använder inte blinkers

Större
Stäng
  • Var tredje person använder inte blinkers när de ändrar färdriktning. Foto: Pixabay
    Var tredje person använder inte blinkers när de ändrar färdriktning. Foto: Pixabay
  • Var tredje person använder inte blinkers när de ändrar färdriktning. Foto: Pixabay

Att använda blinkers när man kör ett fordon borde vara en självklarhet. En majoritet använder dem fortfarande, men det är förvånansvärt många som inte använder dem alls.

Att man använder sig av körriktningsvisare i trafiken borde vara en självklarhet när man är ute och kör med sitt fordon, men det visar sig att förvånansvärt få använder blinkers, visar en undersökning från konsumentorganisationen M Sverige.

M Sveriges lokalklubbar kontrollerade totalt 12 982 trafikanter i form av personbilar, taxi, bussar, lastbilar, och mc. Resultatet visar att en av tre, 34 procent, inte använde blinkers när de ändrade färdriktning.

I korsningar var det 21 procent av trafikanterna som inte använde blinkers. Där var taxibilarna sämst med drygt en fjärdedel som inte visade tecken när de skulle ändra färdriktning, följt av vanliga personbilar, 23 procent.

41 procent misskötte sig i cirkulationsplatser

I cirkulationsplatser var det ännu färre som skötte sig. Där var det 41 procent som antingen använde blinkers på ett felaktigt sätt, eller inte överhuvudtaget. Åter igen är det taxibilarna som skötte sig sämst med 45 procent som gjorde fel, följt av 41 procent hos personbilarna.

– Det är slarvigt att inte använda blinkers. Det kan få stora konsekvenser för såväl föraren som medtrafikanterna. Är man tydlig och kör säkert så bidrar man till ökad trafiksäkerhet. Det gynnar alla som vistas på våra vägar, säger Tony Gunnarsson, sakkunnig trafiksäkerhet på Riksförbundet M Sverige.

Allt är dock inte enbart negativt. Jämfört med förra gången undersökningen genomfördes, 2020, var det 38 procent som inte använde blinkers. Det är en minskning med fyra procentenheter.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com