Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här är de fem vanligaste missarna i trafiken

Även den mest erfarne gör misstag

Större
Stäng
  • Den finns fem vanliga misstag i trafiken som många gör. Foto kollage: Pixabay
    Den finns fem vanliga misstag i trafiken som många gör. Foto kollage: Pixabay
  • Den finns fem vanliga misstag i trafiken som många gör. Foto kollage: Pixabay

Även de mest erfarna förarna gör misstag, trots att trafikbeteendet och regelverket finns i ryggmärgen. Här de fem vanligaste misstagen i trafiken.

Även om man kanske inte vill göra det, är det många som gör misstag i trafiken. Nu har konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige listat de fem vanligaste misstagen i trafiken.

Högerregeln

När vägar korsar varandra har förare väjningsplikt mot det fordonet som kommer från höger. Regeln är grundläggande i vårt trafiksystem, men trots att den är enkel, skapar den ofta osäkerhet. Där inga andra väjningsregler gäller, är det högerregeln som gäller.

Blinkers i rondellen

Hur och när man ska använda blinkers i en cirkulationsplats är omdiskuterat. Men faktum är att det endast finns ett val av körriktning när du kör in i en rondell. När du byter körfält eller på annat sätt flyttar dig i sidled ska du blinka. När du kör ut ur rondellen ska du ge blinka till höger.

Mittfilskörning

Man får inte, och ska inte köra i mittfilen. Mitt- och vänster körfält ska användas för omkörning. När man har genomfört sin omkörning ska man skyndsamt och säkert återvända till höger körfält. Är hastighetsbegränsningen över 70 km/h, ska alla bilar köra i höger körfält på en väg med fler än två körfält. Undantag är till exempel kö eller om vägskyltar visar att förarna ska välja ett visst körfält när vägen delar sig.

Cykelöverfart

En cykelöverfart är en sorts övergångsställe för cyklister. Förare har väjningsplikt mot cyklister och mopedister som är på eller som ska färdas på en cykelöverfart. Cykelpassager däremot, har cyklister och mopedister väjningsplikt när de ska korsa en väg på cykelpassage.

Stoppskyltar

Det är många som inte stannar vid stoppskyltar. Regelverket säger att man måste stå helt stilla innan man får köra vidare. Man får inte heller rulla fram långsamt. Är det kö vid skylten, måste alla bilar stanna. Man får inte heller hänga på framförvarande bil.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com