Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Så blir Mercedes AMG:s framtid

Första elektrifierade modellen från AMG kommer i år

Större
Stäng
  • Foto: Mercedes-Benz
    Foto: Mercedes-Benz
  • Foto: Mercedes-Benz
    Foto: Mercedes-Benz
  • Foto: Mercedes-Benz
  • Foto: Mercedes-Benz
  • Foto: Mercedes-Benz
  • Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz har en tveeggad strategi för att elektrifiera AMG genom laddhybrider och helelektriska modeller, som är del i den tyska biltillverkarens mål att bli fossilfria. 

Den första elektrifierade modellen från AMG kommer lanseras senare i år. Anledningen till att Mercedes vill minska sina utsläpp, är att försöka undvika böter och på så sätt har de fått tänka om. Daimler uppskattar att 50 procent av deras utbud av bilar kommer vara elektrifierade till 2030, medan andelen modeller med förbränningsmotorer minskar med 70. 

Genom att fokusera på AMG, som gör fina V6- och V8-motorer, och istället elektrifiera modellerna, kommer de minska utsläppen. Mercedes introducerar elmarknaden för AMG genom laddhybriderna, samtidigt som de slipper tänka räckviddsångesten (än så länge) för elbilar. 

Delar av den nya laddhybrid-drivlinan kommer från Mercedes Formel 1-bil. Plattformen kombinerar AMG:s åttacylindriga (eller fyrcylindriga) motor med en elmotor, som gemensamt levererar mer än 804 hästkrafter. 0-100 km/h går på mindre än tre sekunder.

LÄS MER: Mercedes visar upp interiören på kommande flaggskeppet

Elmotorn, ett 6,1 kWh batteri, ligger ovanför bakaxeln, för att förbättra viktfördelningen och köregenskaper. Motorn verkar direkt på bakaxeln och ska levererar en speciell känsla när den man börjar köra från stillastående, acceleration eller vid omkörning. 

Batteriet har ett nytt termiskt hanteringssystem som är utformat för att säkerställa en jämn värmefördelning i batteriet, och är kritiskt för kraftpaketets prestanda och livslängd. Ingenjörerna har utvecklat nya moduler som enbart är ett par millimeter tjocka, för att individuellt kunna kyla 560 litiumjonceller i batteriet. Värmehanterings-systemet säkerställer att batteriet arbetar vid en jämn nivå på 113 grader, oavsett hur ofta det laddas eller laddas ur. 

Direktkylning har gjort det möjligt för Mercedes att pressa in mer kraftfulla celler i batteriet, vilket ökat prestandan, samtidigt som vikten minskade. Batteriet väger 89 kg och har en effekttäthet på 1,7 kW / kg. 

Hybriderna har även lånat annan teknik från Formel-1bilen. Genom att placera elmotorn i turboladdaren så löstes problemet med turbofördröjning. När en elektrisk motor snurrar på turbinen, kan fordonet nästan omedelbart nå full hastighet och möjliggöra omedelbart vridmoment från motorn.

LÄS ÄVEN: Mercedes minskar kraftigt antalet tillval till sina modeller

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com