Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Rivian presenterar två Europavänliga modeller

Ur ett europeiskt perspektiv är de SUV:ar som Rivian tillverkar idag inte särskilt lockande. Men det ser ut att förändras med R2 och R3.
TEXT Simon Hallenslev FOTO Rivian PR

Näst efter Tesla är det Rivian som får mest press och uppmärksamhet som ett amerikanskt elfordonsmärke på frammarsch. Även på våra breddgrader hör man talas om Rivian, trots att märket bara bygger fullfjädrade, helamerikanska SUV:ar för nordamerikanska kunder. Det ser dock ut som om det kan förändras inom ett par år. Rivian har presenterat inte bara en utan två nya modeller som verkar vara mer Europa-vänliga. De nya modellerna, R2 och R3, behåller Rivians omisskännliga designspråk, men med nya exteriöra mått. Vi tar en närmare titt på dem här.

Vit elbil under träd. Bil bakifrån som lämnar dammmoln

Rivian R2 – konkurrent till modell Y

I Laguna Beach i Kalifornien för ett par veckor sedan presenterade Rivian sin kommande modell, Rivian R2. Medan märkets nuvarande SUV, Rivian R1S, mäter monstruösa 5,1 meter i längd, ligger nya R2 närmare konkurrenter som Hyundai Ioniq 5, Ford Mustang Mach-E och naturligtvis Tesla Model Y. Rivian R2 mäter 4,7 meter i längd. Det är över 35 cm kortare än R1S, utan att kompromissa med hjulbasen avsevärt, eftersom R2 fortfarande har 2,9 meter att arbeta med.

Den amerikanska SUV:en kommer att finnas tillgänglig med en, två eller tre elmotorer, som alla kan pressa ut 480 kilometer (300 miles) ur batteripaketet. Den snabbaste varianten med tre motorer beräknas klara en sprint från 0 till 100 km/h på under 3 sekunder.

Det kommer att finnas två batteripaket, och även om nettokapaciteten ännu inte har avslöjats, säger Rivian att de båda kommer att byggas på en helt ny arkitektur. Batteripaketet kommer att byggas på en 1 000 V-arkitektur som kan driva elmotorer på upp till 1200 hk och snabbladdas otroligt snabbt. Rivian uppskattar en laddningstid från 10 till 80 procent på mindre än 30 minuter.

Bil med stort takfönster inifrån Ratt i elbil

När det gäller prissättning säger Rivian att den nya R2 kommer att börja på 45 000 USD i instegsvarianten. Det är ungefär i samma prisklass som Tesla Model Y, som säljs för 44 000 USD på den inhemska marknaden i basutförandet.

Kompakt överraskning

Förutom Rivian R2, som många kom för att höra mer om, hade elbilstillverkaren också en kompakt nyhet i rockärmen som överraskade deltagarna. Den nya plattformen som R2 kommer att byggas på öppnar dörren till flera kommande modeller. Rivian R3 är namnet på överraskningen. Den tar plattformen och 1 000V-arkitekturen från R2 och skalar ner den till ett kompakt crossover-format. Ett format som, baserat på de datorgenererade pressbilderna, talar till de bilälskare som älskar synen av en Lancia Delta Integrale.

Det finns fortfarande få detaljer om Rivian R3, som därför förväntas lanseras ännu senare än R2. Rivian använder ordet ”kompakt” omväxlande utan att utveckla vad det innebär, annat än att förkorta plattformen för att minska hjulbasen med 12,7 cm.

Grön elbil på gräs

Den lilla Rivian kommer också att lanseras i en sportigare R3X-version, som får samma ”tri-motor” som R2, samt större hjul och markfrigång. Exakt hur prestandan kommer att se ut har ännu inte tillkännagivits, men R3 ska gå från 0 till 100 km/h på under tre sekunder och fortfarande ha en räckvidd på över 480 kilometer.

Priset kommer enligt uppgift att vara lägre än R2, men utan att specificera det ytterligare. Den första Rivian R2 förväntas levereras under första halvåret 2026, så det verkar som att vi måste ha ännu mer tålamod med denna kantiga och kompakta crossover.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com