Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Renault Twingo GT vässar småbilsligan

Svansmotor och 110 hästkrafter – sladdläge?

Renault pressar sin turboladdade trepip till stordåd och ställer chassit i stram givakt. Ska det räcka för att skänka körglädje till den Smartbaserade Twingo?

När Renault presenterade den tredje Twingogenerationen på Genèvesalongen för två år sedan höjdes ett och annat ögonbryn. Svansmotor och bakhjulsdrift? Sannerligen ett skifte för märket, som gjorde framhjulsdriften stor med halvkombin Renault 16 redan 1965.

Bakom det skiftet låg utvecklingssamarbetet med Mercedesägda Smart, som fick låna ut bottenplatta och drivlina till fransmännen. Och nu har ingenjörerna i Boulogne-Billancourt vridit upp termostaten ett par steg. Twingo GT ska göra stadskörning rolig.

Den trecylindriga turbomotorn på futtiga 898 cc har med hjälp av nytt insug och ändrad mappning pressats upp i 110 hästkrafter, 20 fler än tidigare. Till det kommer ny fjädringssetting, justerat antisladdbeteende och en variabel styrutväxling, som tillsammans lovar ett friskare väguppträdande.

Inga ändringar ska gå åskådarna förbi. Twingo GT levereras med 17-tumshjul, dubbla avgasutblås och nya luftintag. Om du ändå missar detaljera lär du inte undgå den knallorangea kulören, unik för just GT. Räkna dock inte med att den kommer till Sverige.

Foto: Renault
redaktoren@bytbil.com

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com