Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Renault Rafale kommer som laddhybrid med 300 hästkrafter

Renaults nya flaggskepp är en coupé-SUV

Nya Espace är inte tillräckligt flaggskepp för Renault. Rollen kommer nu att fyllas av en coupé-SUV kallad Rafale, som kommer med upp till 300 hästkrafter.

Text: Morten Bek
Foto: PR

Det är inte direkt Renault vi tänker på när vi ser Rafale, det franska företagets nya flaggskepp. Peugeot 408? Ja, den liknar konkurrentens höga kombi, och det är inte så konstigt: Peugeots tidigare designer Gilles Vidal är mannen bakom Rafale.

Som flaggskepp är Rafale ingen stor bil. Coupé-suven sträcker sig 471 centimeter på längden, och idén om att ett flaggskepp är den största bilen i stallet stämmer inte på Renault, Espace är cirka en centimeter längre.

Rafale har vad Espace inte har. Även om det är omöjligt att inte se lite Peugeot i designen (och lite Hyundai, lite Aiways), har Rafale en modern design som inbjuder dig att ta ställning. Nya Espace är ett skrattretande försök att förvandla en en gång revolutionerande modell – en fantastisk MPV – till en SUV med försäljning. Espace smälter in i väggen, medan Rafale åtminstone försöker vara med på festen.

Ny taklucka som kan dimmas med Google Assistant

Renault har lyckats med den nya interiördesignen, som debuterade med den elektriska Megane E-Tech. Förarstolen är elegant, välplanerad och intuitiv att använda, och det är bara ett plus att först Austral, sedan Espace och nu Rafale har en liknande interiördesign.

OpenR:s cockpit har en 12,3 tum digital instrumentering och en 12 tum infotainmentskärm. Det finns ett bekvämt antal riktiga knappar för ett antal funktioner, så allt behöver inte gå via infotainmentsystemet. Precis som i Megane.

Men Rafale har också unika detaljer som inte finns i andra Renault-modeller. Rafale är tydligen den första bilen i världen som kan fås med inredningsdetaljer i skiffer och färgad kork. Trots skiffrets hårdhet är naturmaterialet rundat och mjukt, säger Renault – och vi kan anta att det inte väger som en hög med stenar, utan är tunt skuret.

Ett nytt och innovativt panoramaglastak skiljer också Rafale från alla andra bilar. Glastaket har utvecklats tillsammans med bilglasspecialisten Saint-Gobain, och även om det vid första anblicken ser ut som vilket glastak som helst, har det några knep i rockärmen: det består av 9 separata elektrifierade paneler där molekylerna i glaset kan vändas – och panelen tonas. Detta görs med en knapptryckning eller genom att be Google Assistant att göra jobbet.

Två styrkor: Hybrid med 200 hästkrafter och PHEV med 300 hästkrafter

Rafale kommer att lanseras som Renaults flaggskepp i början av 2024, inledningsvis med bara en motorvariant. E-Tech hybrid har en bensinmotor på endast 1,2 liter (med 130 hästkrafter), men elektrifieringen med två motorer gör att den totala uteffekten ändå når 200 hästkrafter. Det är en motor som ger en fin boost till den mindre Austral.

Kraften kommer att skruvas upp ytterligare ett snäpp senare när Rafale lanseras som en plug-in-hybrid. Med ett nytt hybridsystem som vi ännu inte vet så mycket om, kommer den laddningsbara Rafale att ha en effekt på 300 hästkrafter. Den kommer att ha fyrhjulsdrift tack vare en extra elmotor på bakaxeln.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com