Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Rallyikonens Porsche 356 ruvar på en stark hemlighet under huven

Större
Stäng
  • Walter Röhrl, mit seinem Porsche 356 Spezialanfertigung, durch Ralf Dietz, mit Fotograf und Storyteller Rudolf Schmied, auf Ausfahrt  im bayrischen Wald
    Walter Röhrl, mit seinem Porsche 356 Spezialanfertigung, durch Ralf Dietz, mit Fotograf und Storyteller Rudolf Schmied, auf Ausfahrt im bayrischen Wald
  • Walter Röhrl, mit seinem Porsche 356 Spezialanfertigung, durch Ralf Dietz, mit Fotograf und Storyteller Rudolf Schmied, auf Ausfahrt im bayrischen Wald
  • Walter Röhrl, mit seinem Porsche 356 Spezialanfertigung, durch Ralf Dietz, mit Fotograf und Storyteller Rudolf Schmied, auf Ausfahrt  im bayrischen Wald

Rallylegendaren Walter Röhrl visar upp sin Porsche 356 Roadster som ruvar på en hemlighet under motorhuven.
Originalets motor på 60 hk är utbytt mot något mycket starkare.
– Jag närmade mig den ombyggda 356 B Roadster mycket försiktigt. Jag blev förvånad över hur perfekt balanserad det kändes redan från början av den första provkörningen, berättar Walther Röhrl för Porsche Magazine.

Efter att ha bott 30 år i Australien återvände Porschesamlaren Viktor Grahser till sitt ursprungliga hemland Österrike. Med sig i bagaget hade han tre stycken Porsche 356.

Den ena låg honom så varmt om hjärtat att han bröt upp ett hål i väggen i sitt nya hus och ställde den i sitt vardagsrum. De två andra stod i en container och väntade på renovering. Nu har den ena, en Porsche 356 Roadster, renoverats till ett ombyggt skick med en starkare Porschemotor och hittat hem till en känd ägare.

Året är 1996 när Viktor Grahser, en pensionerad flygmekaniker, sitter på ett värdshus i byn Klein-Neusiedl, tjugofem kilometer sydost om den österrikiska huvudstaden Wien. Tre år tidigare har han flyttat hem till Österrike efter att hans fru i Australien avlidit. Han lär känna fotografen Rudolf Schmied som är son till värdshusvärden. Schmied hjälper honom att få fram reservdelar till Porscharna. Först efter åtta år bjuds han in till Viktor Grahsers hus och får komma in i vardagsrummet. Mitt i rummet står en Porsche 356 Speedster med bara en strålkastare och utan golv eller säten. Motorn ligger bakom bilen, bredvid en hög med trä.

Grahsers stora dröm är att öppna ett Porsche-museum i sitt österrikiska hemland. Han har redan de tre första bilarna, de behöver bara renoveras. Hans 356 Speedster är en av få högerstyrda. De två bilarna i containern är en 356 A Coupé delvis ombyggd till Speedster och en 356 B Roadster från 1959. Roadstern är egentligen Grahsers absoluta favorit. Bilen är ombyggd men en annan motor, under huven ruvar en hemlighet. I stället för en luftkyld boxerfyra på 60 hk är den utbytt mot en 911 turbomotor från 1977. Det innebär 260 hk, mer än fyra gånger starkare än originalet.

I maj 2008 avlider Grahser oväntat och de tre Porschebilarna säljs till en bilhandlare i Stephanskirchen. De köps av Rafael Diez som börjar renovera dem enligt Viktor Grahsers intentioner. Efter omkring 20 år i containern breddas Porsche 356 roadstern och får två kylluftsintag på huven. Ratten flyttas till höger och bilen svetsas upp och lackeras.

En dag berättar han om bilen för sin bekant, Porsches varumärkesambassadör Walter Röhrl. Han ber den legendariske rallyvärldsmästaren att provköra 356 Roadstern med turbomotor. Röhrl är först tveksam.

– Jag är ett stort fan av gamla bilar. Men jag närmade mig den ombyggda 356 B Roadstern med turbo mycket försiktigt. Det såg ut som för mycket hade förändrats. Så jag blev ännu mer förvånad över hur perfekt balanserad bilen kändes redan från början av den första provkörningen, berättar Walter Röhrl för Porsche Magazine.
– Den tunga motorn bakom, 260 hk men den kör smidigt och exakt och det var mycket roligt.

Röhrl bestämmer sig för att köpa bilen som Diez nu döpt till Porsche 356 3000 RR, 3000 hänvisar till motorns förskjutning, RR står för Röhrl Roadster.

Exteriören är skiffergrå och interiören är röd. Dessutom har den fått en omgjord 911-ratt, med 356-nav. Utanpå motorn sitter Walter Röhrls fyra segertecken från Monte Carlo rallyt.

Fotografen Rudolf Schmied återfår till slut kontakten med bilarna och har nu träffat Walter Röhrl och tagit bilder på bilen – som du kan njuta av i bildspelet här ovan.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com