Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Första "mötet": Tesla Roadster bredvid Porsche Taycan

En el-Porsche som börjat synas på vägarna – och en makalöst snabb Tesla som snart ska byggas. Här är den unika videon där de två modellerna möts för första gången, tack vare en skicklig grafisk formgivare.
Tesla Roadster ser väldigt liten ut i jämförelse med Porsche Taycan. Men visst liknar bilarna varann?

Porsches första elbil Taycan har precis kommit ute på vägarna. Tyskarna gav visserligen Tesla ett rejält försprång i elbilsutvecklingen (kan det ha handlat om underskattning?) men när tyska bilingenjörer gör saker så vill man vara grundliga och skapa något som inte tappar ”Porsche-känslan”.
Man skapade tillslut en stor familjebil som mäter hela 4,95 meter. Karossen byggs av flera olika material, kallstål, varmstål och aluminium. Det mesta av den synliga plåten på bilen är gjort av aluminium för att spara vikt.
Och Taycan är riktigt snabb. Turbo S har två motorer som gör att bilen går från 0-100 km/h på 2,8 sekunder. Marschen upp till 200 km/h går på 9,8 sekunder och bilen gör en toppfart på 260 km/h i timmen under längre tid.
Men räckvidden har inte imponerat på experterna. När den amerikanska myndigheten EPA räckviddstestade värstingen Taycan Turbo S var resultatet är en aning nedslående för Porsche. Trots att bilen kostar över två miljoner kommer den bara drygt 30 mil på en full laddning, enligt EPA.
Huvudkonkurrenten Tesla Model S Performance klarade sig i samma test 52,5 mil trots att den kostar hälften. Porschen drog till och med mer el än en den stora suv:en Tesla Model X.
Även den något effektsvagare Taycan Turbo (utan S), klarade sig inte heller så bra i ett tidigare test, men kom i alla fall 32,3 mil på en laddning.

Nu är det kanske fel att jämföra en familjebil med Teslas kommande sportcab, Roadster. Men faktum är att en skicklig illustratör ändå har ställt bilarna bredvid varann i en snygg datorgrafik och flertalet bilsajter har varit snabba med att lägga ut den korta filmen. Skaparen heter Alborz Heydaryan och driver en egen liten designfirma, Alborz.Design.
– Jag började skapa rörlig grafik och videos 2016. Sen dess har jag gjort 500 filmer som jag delat på Instagram och TikTok och det har gett mig drygt 120 000 följare. De flesta filmer har jag skapat på eget bevåg, andra för kunder, kommenterar Alborz Heydaryan.

Elon Musks kommande superbil kommer att slå Porschen när det gäller både fart och räckvidd.
Teslas mål med Roadster har varit att göra den snabbaste produktionsbilen någonsin. Bilen kommer att få 10 raketer för att klara 0-100 km/h på häpnadsväckande 1,1 sekunder.
Bilen kommer att få sitt baksäte borttaget och ersatt med en stor tank som i sin tur driver 10 raketmotorer som sitter på bilens bakstam. Redan i grunden så klarar bilen 0-100 km/h på 1,9 sekunder, så med hjälp av raketerna blir den osannolika siffran verklig. Ett klart minus är dock att accelerationen bara kommer att kunna upprepas en eller två gånger innan tanken måste fyllas igen.
Och Elon Musk har tidigare kommenterat bilens utomjordiska egenskaper:
– Ett Space X-paket för Roadster med runt 10 justeringsraketer (”thrusters”) som placeras diskret runt bilen. De här raketerna kommer drastiskt att öka fart, acceleration och inbromsning. Kanske kan de även få Tesla att flyga, twittrade Musk.

Räckvidden ska vara drygt åttio mil på en laddning, med full last, och föraren sitter centralt placerad precis som i en McLaren F1.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com