Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Porsche rasar mot rekordbilen: "Det är en VW!"

"Det där är INTE världens första Porsche – den står redan på museum"

Den ska strax säljas på auktion för cirka 200 miljoner kronor.
Men nu har plötsligt stor förvirring uppstått kring ”världens första Porsche”.
– Vi vill vara väldigt tydliga med att det där INTE är den första Porschen, säger Frank Jung, chef för Porsches historiska arkiv.

Imorgon, lördag, samlas världens mest motiverade och förmögna bilsamlare på RM Sothebys´s auktion i Kalifornien för att bjuda på en väldigt speciell bil.
En Porsche Typ 64 från 1939, skapad av Ferdinand Porsche.
Det har spekulerats i att priset för bilen kommer att landa på cirka 200 miljoner kronor – och skälet är att bilen sägs vara världens första Porsche.
Medier i världen har den senaste veckan rapporterat om den stundande auktionen och RM Sotheby´s har varit väldigt kategoriska i sin PR: ”Det här är den äldsta bilen som bär ett Porsche-märke”.
För bara någon dag sen rapporterade Bytbil om den prestigeladdade auktionen.
Gord Duff, global auktionschef, RM Sotheby, konstaterade stolt:
– Vi har haft äran att presentera några av de viktigaste bilarna i historien, i Monterey, och Typ 64 står nu bland dem. Typ 64 bidrog till att definiera vad en sportbil är idag, och den har många egenskaper som vi har sett under hela sju decennier av Porsche-produktion och ser fortfarande i några av märkets mest eftertraktade samtida modeller. Vi är tacksamma att ha fått anförtrotts av ägaren med denna viktiga bit av fordons-, ingenjörs- och världshistoria och vi ser fram emot att dela den med bilentusiaster.

Men bara något dygn innan auktionen ska börja har Porsche gjort ett officiellt uttalande som skapat förvirring:
– Vi vill vara väldigt tydliga med att det INTE är den första Porschen, säger Frank Jung, chef för Porsches historiska arkiv.
– Den första Porschen, från 1948, står uppställd på Porsches museum i Stuttgart. Det är en 356 och vi är stolta över att vara en av de få tillverkarna som kan visa upp sin första bil för allmänheten.

Ferry Porsche – son till grundaren Ferdinand – startade bilföretaget 1948 med att skapa modellen 356 och visa upp bilen för första gången på en racerbana i Innsbruck, Österrike.
Med på racet fanns även Typ 64, som var Ferrys personliga bil och det sista exemplaret som överlevde andra världskriget. Strax före uppvisningen sägs det att Ferry Porsche monterade in namnet ”Porsche” på Typ 64:s motorhuv.
– På grund av att Porsche-bokstäverna lades till på Typ 64 senare så är bilen på RM Sotheby´s auktion inte en riktig Porsche, säger Frank Jung.
– Ferry Porsche satte namnet ”Porsche” på Typ 64 bara för att visa var varumärket härstammar från.
– Typ 64 är egentligen en racerversion av en tidig Volkswagen.

Frank Jung erkänner dock att Typ 64 år ”en väldigt viktig pusselbit i Porsches historia” men förklarar att Porsche inte kommer att vara med på budgivningen av bilen under lördagens auktion.
Nu återstår bara att se om de hängivna samlarna vill betala 200 miljoner kronor för Typ 64.

Snabbfakta Porsche 356

Sommaren 1948 började produktionen av Porsche 356 i ett gammalt sågverk i Österrike. Sågverket var långtifrån anpassat för bilproduktion och tillverkningstakten i starten var mycket långsam.
Motorn var vänd mot mitten av bilen och en öppen roadsterkaross i aluminium. Bland annat knackades aluminium-karosserna för hand mot trämodeller. Dessa tidiga, österrikiska karosser hade delad vindruta, enkla runda bakljus och små kromlister i fronten som skulle påminna om en kylarmaskering.
Bilen vägde bara 585 kilo och 35 hk räckte för att sportvagnen skulle nå en topphastighet på 135 km/h.
Nya Porsche 356 premiärvisades på Genèvesalongen 1949 och redan året därpå började man exportera till den viktiga USA-marknaden.
I mars 1951 tillverkades Porsche 356 nummer 500 och fem år senare byggdes bil ”10 000”.
Totalt tillverkades över 76 000 Porsche 356.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com