Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Världens äldsta Porsche: ”Otroligt hitta den”

80 år gamla sportbilen chockar experterna

Det finns ”unika” bilar – och så finns det bilar som den här Porschen. Världens äldsta bevarade Porsche kommer att byta ägare. Bilen från 1939 har en Volkswagen-motor – men tros ändå blir rekorddyr. Utan den här bilen skulle varken Porsche 356 eller Porsche 911 ha funnits. – Jag har sett otaliga speciella Porsches i min karriär, men ingen som den här. Detta är den mest historiskt signifikanta av alla Porsche bilar, säger Porscheexperten Andy Prill.

Mitt under slututvecklingen av KdF-Wagen, Folkvagnsbubblan,  före andra världskrigets slut blev Ferdinand Porsche klar med de första bilarna som lade grunden till sportvagnsföretaget Porsche.

Porsche Typ 64 byggdes i tre exemplar till vägtävlingen Berlin-Rom, en sträcka på 150 mil. Tävlingen arrangerades för att fira tillkomsten av autobahn och lanseringen av folkvagnen, KdF-Wagen.

Inför tävlingen beställde Volkswagen tre specialversioner av Folkvagnen för att ha bättre chanser att vinna. Bilarna kallades Typ 64 och skapades av Ferdinand Porsche och hans ingenjörer, samma konstruktörer som sedan skapade Porsche 356. Bilarna byggdes hos Reutter Works i Zuffenhausen och hade aluminiumkarosser med hjulen täckta av kåpor för att minska luftmotståndet.

De tre bilarna hade samma drivlina som Volkswagen Typ 1, men resten av bilen är mycket annorlunda. Karosser och chassi är byggda med flygplansteknik.

Dessvärre blev det aldrig någon tävling, för bara veckor innan gatloppet utbröt andra världskriget. Trots det byggde Ferdinand Porsche klart tre exemplar av bilen och den tredje behöll han som en personlig familjebil och den kördes  i stor utsträckning av Ferry och Ferdinand Porsche, även efter kriget när Porsche flyttat till  Gmünd i Österrike. De två första exemplaren förstördes, dels i en olycka, dels av allierade soldater.

1948 visade Porsche upp typ 356 roadster nr. 1, på allmänna vägar i Innsbruck, med den typ 64 som nu är till salu vid dess sida.

Österrikaren Otto Mathé blev kär i bilen och köpte den från Porsche året därpå. Han hade en framgångsrik racingkarriär med bilen på 1950-talet och behöll den i 46 år fram till sin död 1995.

Under 1997 såldes bilen för andra gången på sex decennier och till Dr. Thomas Gruber i Wien. Gruber är författaren till den berömda Carrera RS-boken och en av de mest respekterade Porsche-specialisterna världen över.

– Utan typ 64 skulle det inte finnas någon Porsche 356, nr 550, nr 911″, säger Marcus Görig, bilspecialist, RM Sothebys som nu ska auktionera ut bilen.

– Det här är Porsches ursprungshistoria, bilen som födde bolagets historia och det erbjuder samlare vad som troligen är en ouppnåelig möjlighet att sitta i Ferdinand och Ferry Porsche. Med den här bilen kommer den nya ägaren inte bara att bli inbjuden till Porsche-event i hela världen – de kommer att stå längst fram!

Gord Duff, global auktionschef, RM Sotheby, fortsätter:

– Vi har haft äran att presentera några av de viktigaste bilarna i historien, i Monterey, och typ 64 står nu bland dem. Typ 64 bidrog till att definiera vad en sportbil är idag, och den har många egenskaper som vi har sett under hela sju decennier av Porsche-produktion och ser fortfarande i några av märkets mest eftertraktade samtida modeller. Vi är tacksamma att ha fått anförtrotts av ägaren med denna viktiga bit av fordons-, ingenjörs- och världshistoria och vi ser fram emot att dela den med bilentusiaster i sommar.

Respekterade Porschespecialisten Andy Prill, som nyligen inspekterat typ 64, tillägger: ”Jag har sett otaliga speciella Porsches i min karriär, men ingen som den här. Jag var mycket noggrann med att undersöka äktheten av typ 64, nr. 3 och dess chassi. Efter att ha tillbringat många dagar med bilen har jag funnit bevis på att alla nyckelkomponenter i bilen är original som byggdes 1939/1940. Detta är den mest historiskt signifikanta av alla Porsche bilar och det är helt enkelt otroligt att hitta den allra första Porsche i detta ursprungliga skick.

Bilen säljs nu på RM Sothebys auktion i Monterey i juni. Något beräknat pris har inte publicerats, men räkna med någonstans norr om 50 miljoner kronor.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com