Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Provkörning: Sportiga Volkswagen ID.4 GTX – tungt monster med fantastisk styrning

Stor körglädje, men även en bra allroundbil

Större
Stäng
  • Volkswagen ID.4 GTX
    Volkswagen ID.4 GTX. Foto: Anders Nilsson
  • Framsätet på Volkswagen ID.4 GTX
    Framsätet på Volkswagen ID.4 GTX Foto: Anders Nilsson
  • Baksätet på Volkswagen ID.4 GTX
    I baksätet finns det gott om utrymme. Foto: Anders Nilsson
  • Volkswagen ID.4 GTX. Foto: Anders Nilsson
  • Framsätet på Volkswagen ID.4 GTX Foto: Anders Nilsson
  • I baksätet finns det gott om utrymme. Foto: Anders Nilsson
  • Volkswagen ID.4 GTX. Foto: Anders Nilsson
  • Framsätet på Volkswagen ID.4 GTX Foto: Anders Nilsson
  • I baksätet finns det gott om utrymme. Foto: Anders Nilsson

Bytbil har fått provköra Volkswagen ID.4 GTX, den sportigare versionen av ID.4, och visar att den tyska biltillverkaren menar allvar med sina elbilsmodeller.

För cirka två år sedan lanserades Volkswagen ID.3, den tyska biltillverkarens första modell i den elektriska ID-familjen. Nyligen anlände syskonet Volkswagen ID.4, och i april blev modellen den mest registrerade bilen av alla på den svenska marknaden. Nu har även prestandamodellen ID.4 GTX anlänt. GTX betecknar att ID.4 är mer sportig och fyrhjulsdriven. Bytbil har fått möjligheten att provköra den. Dagen börjar på Arlanda Test Track där bilens olika egenskaper ska demonstreras.

In i bilen. Så fort man sätter sig aktiveras tändningsläget. Framsätet har gott om plats, och man sitter skönt. Av naturliga skäl finns ingen kardantunnel, vilket gör att det finns ännu mer utrymme och förvaringsmöjligheter i kupén. 

Volkswagen ID.4 GTX

Dagen startade vid Arlanda. Foto: Anders Nilsson

Lägger i körläget D, drive, ut på banan, och upp i fart. Bilen har en tjänstevikt på 2,2 ton (110 kilo tyngre än vanliga ID.4), ingen lätt pjäs. Accelerationen upp till 60 km/h är brutal för att sedan plana ut. Genom chikanen som bilen hanterar utan problem, ut på en kort raksträcka, bromsa inför hårnålen, på med gasen för att få till en bra utgång. Upp för krönet, som lutar lite i kombination med en vänstersväng. Bilen sitter som en smäck oavsett vad den utsetts för, och hastigheten spelar ingen roll. 

Dubbla elmotorer och fyrhjulsdrift

Till skillnad från den vanliga ID.4, som är bakhjulsdriven, har den här versionen fyrhjulsdrift  genom ytterligare en elmotor och ett antal styrsystem hjälper till. Och det märks.

Effekten är på 299 hästkrafter tack vare de dubbla elmotorerna. På bakhjulen finns det en  synkron permanentmagnetmotor som levererar 204 hästkrafter och 310 Nm. Den kompletteras av en askynkronmotor som levererar 109 hästkrafter och 162 Nm. Tillsammans blir systemeffekten 299 hästkrafter. 0-60 km/h går på 3,2 sekunder, 0-100 km/h går på 6,2 sekunder. Topphastigheten är elektroniskt begränsad till 180 km/h. 

Föraren har fem körprofiler att välja mellan: Eco, Comfort, Sport, Individual och Traction. I Eco försöker bilen spara så mycket energi som möjligt, medan i Comfort, som namnet antyder, åker man väldigt bekvämt. Med det sagt, sitter man bekvämt oavsett körläge. Men vill du lyxa till det, är det Comfort som gäller. Traction är intressant, för det är anpassat för halt eller löst underlag. Alla bilens olika styrningar är anpassade för att ge maximalt grepp, även när det är glatt underlag. Det märks när man är ute på exempelvis en grusväg. Man har total kontroll. 

I sportläget är den främre elmotorn alltid aktiverad, och det hjälper till i kurvorna. Bilen väger som sagt en del, men det märks inte i styrningen. Det beror på att bilen har DCC-stötdämpare som både motverkar centrifugalkrafterna, understyrning (som man kan förvänta sig med en tung bil), men även överstyrningar i utgången vid gaspådrag, tack vare fyrhjulsdriften. 

Energigenererande motstånd

Pustar ut efter varven på banan och kör ut i trafik. Även där visar Volkswagen ID.4 GTX att det är en fin bil för vanlig körning. Som standard levereras bilen med 20-tumfälgar. Den här bilen har dock 21-tumfälgar (med 235/45 R21 fram och 255/40R 21 bak), för att ge ett ännu bättre väggrepp.

Anders Nilsson står framför Volkswagen ID.4 GTX

Undertecknad som fick provköra Volkswagen ID.4 GTX. Foto: Anders Nilsson

Eftersom det är en elbil är den väldigt tyst att köra i. Den är välisolerad, så när man kör är det enbart lite susande som hörs: Den elektriska motorn men även däckljudet, som dock inte är störande.

Ute på de mindre landsvägarna fungerar bromsregenereringsystemet utmärkt, men kanske på ett sätt som man inte tänker på i första taget. Föraren kan välja mellan att bilen ska rulla fritt, eller om den ska börja återvinna energi så fort man släpper gasen och motorn inte driver bilen. På så sätt kan bilen ha ett automatiskt motstånd när man kör (som går att justera). På snåriga vägar med många kurvor fungerar funktionen indirekt som en säkerhetsfunktion, smart.

Har en räckvidd på upp emot 48 mil enligt WLTP

Det finns ordentligt gott om utrymme även i baksätet och man sitter bekvämt även där. Bagageutrymmet har en volym på mellan 543 och 1 575 liter beroende på om baksätena är nedfällda eller inte. GTX har ett en pekskärm på 12 tum och ett infotainmentsystem som bland annat har Online Route Calculation som planerar laddningsstopp. Systemet har även trådlös uppkoppling mot Android Auto, Apple Car Play och Mirror Link. Det finns även trådlös laddning av mobilen, bra!

Färden fortsätter. I närheten av Rånäs slott ska undertecknad svänga vänster och tvingas stoppa bilen. Då upptäcker man att sikten faktiskt är begränsad, vilket är störande då B-stolpen på höger sidan upplevs som rejält i vägen.

Räckvidden är upp till 48 mil enligt WLTP. Med andra ord tappar den fyra mil jämfört med vanliga ID.4. Med typ 3-kabeln kan ID.4 GTX laddas med en effekt på upp till 11 kW. Vid en snabbladdningsstation kan batteriet laddas upp till 30 mil på cirka 30 minuter med en laddningseffekt på upp till 125 kW. 

Beroende på hur hårt man trycker ned gaspedalen kränger bilen till vid accelerationen, men fyrhjulssystemet hanterar även den situationen och cirka en tiondel senare är allt normalt igen.

Veichle Dynamics Manager fördelar kraften

Bilen har en avancerad kraftfördelning. Kör föraren mjuk är enbart bakmotorn aktiverad, men vill man ha mer kraft (mer än vad bakmotorn kan leverera) så aktiveras även motorn fram. Den har systemet Veichle Dynamics Manager, vilket övervakar bilen både vid acceleration, inbromsning och vid kurvtagning. Systemet jobbar tillsammans med styrsystemet till fyrhjulsdriften och stabilitetskontrollen. På så sätt ska bilens prestanda alltid vara på topp. Och för den som undrar, kan bilen dra släp på en vikt upp till 1 200 kilo. 

Volkswagen ID.4 GTX kan dra släp med vikten upp till 1 200 kilo.

Bilen klarar av att dra släp med en vikt upp till 1 200 kilo. Foto: Anders Nilsson

Som tillval finns sportpaketet. Då ingår ett sportchassi som är sänkt 15 mm, och som även har progressiv styrning. Dessutom ingår den adaptiva sportregleringen DCC. 

Turen går mott sitt slut och bilen är åter där dagen startade, vid Arlanda. 

Rekommenderat pris från 563 900 kronor

Bilen har ett rekommenderat pris från 563 900 kronor, innan avdraget på klimatbonusen på 70 000 kronor. Den är billigare än både konkurrenterna Tesla Model Y och Polestar 2, men nästan 100 000 kronor dyrare än Kia e-Niro.

De första kundleveranserna sker under det tredje kvartalet. Vid privatleasing är det 5 495 kronor per månad inklusive service och försäkring som gäller.  

Sammanfattningsvis visar Volkswagen att man har tagit till sig elbilarna på ett seriöst sätt. ID.4 GTX är en modell som visar att den tyska biltillverkaren har ambitionerna att bli världens största elbilmärke, även om räckvidden fortfarande är i det kortaste laget.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com