Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Provkörning: Så bra är nya Passat

3000 svenskar har köpt nya laddhybriden - osedd

FRANKFURT. 3000 svenskar har redan beställt Volkswagens nya laddhybrid Passat GTE innan bilen visats upp. Vi kan lugna dem som köpt grisen i säcken: Nya versionen av Sveriges mest sålda laddhybrid är riktigt bra. Dessutom gillar vi självkörningsläget där du slipper göra fejkrörelser med ratten för att visa bilen att du är vaken.

Volkswagen satsar stenhårt på elbilar – för att vi är skyldiga våra barn och barnbarn att skapa den koldioxidneutrala bilen, enligt toppchefen Jürgen Stackmann.

Så varför vill de att någon ska köpa nya uppdaterade och ansiktslyfta Volkswagen Passat som går på bensin, diesel eller några mil på el med hybriddrift?

– För att du vill ha bilen nu och inte om ett år, för att du vill ha dragkrok, takbox och behöver kunna tanka snabbt på långkörning, säger märkets representanter när vi provkör nya Passat i Rhendalen utanför Frankfurt i Tyskland.

FYNDA EN NÄSTAN NY PASSAT HÄR – ALLA BILAR I SVERIGE

Volkswagen Passat är en av världens mest sålda bilmodeller genom tiderna och i våras rullade den 30:e miljonte bilen ut ur fabriken. Ryktet sade då att modellen skulle läggas ner eftersom eliblen ID.3 skulle behöva produktionsresurserna. Uppgifterna dementeras med emfas av Martin Hube, som är talesperson för Passat-programmet. Ryktet om Passats död är betydligt överdrivet. Volkswagen räknar trots allt med att sälja miljontals fossilbilar i många år till.

– Det stämmer inte alls att den läggs ner, modellen säljer bättre och bättre, men det är inte bestämt vart nästa generationen ska produceras, säger han.

Om bara ett år börjar elbilen ID.3 att levereras till kunderna, den blir billigare än den billigaste Passaten, och har lika stora innerutrymmen.

När vi sätter oss i den nya Passaten är det två frågor som snurrar runt i huvudet:

• Är det vettigt att köpa nya uppdaterade Passat när en lika rymlig elbil kommer inom ett år?

• Och hur klarar den lätt uppdaterade bilen konkurrensen från nyare modeller som Volvo V60, både som laddhybrid och i Alltrack-version?

Enligt Volkswagen själva har Passaten fortfarande relevans för köparna trots att de för några veckor sedan presenterade sin elbil ID.3 som i princip sägs kunna rädda världen undan klimathotet. Den första riktigt koldioxidneutrala bilen, lovar Volkswagen. De klimatkompenserar för tillverkningen, vilket ska betyda att du kör utsläppsfritt så länge du laddar med ren el.

Att samma tillverkare några veckor senare presenterar en ny bensin- och dieseldriven modell som de vill sälja så mycket som möjligt av gnager naturligtvis lite på trovärdigheten.

Om bara ett år får de första kunderna elbilen ID.3 som i sina enklaste versioner blir billigare än de billigaste Passaten.

Hur ska kunderna tänka egentligen, kan någon fossilbil vara ett bättre köp än en lika rymlig elbil för mindre pengar?

– De fyller olika behov. De som behöver en ny bil nu, som behöver dragkrok, och vill använda takbox och behöver kunna vara flexibel med tankning, ja då kan Passat vara det bästa valet, säger Marcus Thomasfolk, informationsdirektör för Volkswagen Sverige.

Den som å andra sidan kan vänta lite med leveransen, och inte behöver dragkrok, takbox och kan stanna och ladda väljer ID.3.

Vi får nog säga att Volkswagen talar med lite kluven tunga, men det kommer att dröja minst tio år innan de har kapacitet för att byta ut hela sin fossilbilsproduktion mot elbilar. Sanningen är att vi kommer att köpa miljontals nya fossila bilar i många år framöver.

För den som bestämt sig att fortsätta köra på bensin, diesel eller med hybridbil i stället för helelektriskt står valet i Sverige ofta mellan den svenska storsäljaren Volvo V60 och den tyska utmanaren Volkswagen Passat.

Har den uppfräschade Passaten någon chans mot vår nya svenska V60, som är en betydligt nyare konstruktion? Tjänstebilsmatchen står främst mellan två modeller: Passat Alltrack mot V60 Cross Country och laddhybriden Passat GTE mot V60 T6 Twin Engine.

Om vi börjar med hybriden så har Volkswagen redan nu 3000 ordrar på GTE som väntar på att få sina bilar efter sommaren. Vi kan lugna de som köpt grisen i säcken: Bilen är riktigt bra!

Jämfört med Volvo så känns bilen mer anpassad till normal vardagskörning, i stället för att vara en övermotoriserad prestandabil med hög prislapp som Volvon är. Passaten kommer att kosta cirka 440 000 kronor i hybridutförande och billigaste V60:n är betydligt dyrare med 495 000 kronor.

För den normale tjänstebilisten framstår Passat som det mest ekonomiska och vettiga valet. Vem behöver egentligen 340 hk? Fartresurserna i nya GTE med 262 hk räcker mer än väl till för vardagsbruk. Och bilen har likvärdiga köregenskaper som Volvon och något bättre innerutrymmen. Passaten har 55 km räckvidd på enbart el enligt WLTP, medan Volvon kommer cirka 50 km enligt samma norm.

Designmatchen vinner dock Volvo. Passat känns som den praktiska bilen utan effektsökeri, medan Volvo blivit en nordisk glänsare i finkostym. Under ytan känns Passaten minst lika gedigen som Volvon, även om interiören inte kommer att vinna designpriser. Att Volvos mer designinriktade approach går hem hos köparna syns tydligt i försäljningsstatistiken.

KÖP EN NÄSTAN NY PASSAT HÄR – VÄLJ BLAND 500 FINA BILAR

Motormässigt och prestandamässigt är Volvon också en vinnare, i kraft av 82 hk högre effekt, men du betalar dyrt för de få gånger du har användning för 340 hk och en acceleration från 0-100 km/h på drygt fem sekunder.

Även om den är lite sävligare så gör Passat GTE sitt jobb ute på vägen på ett mycket bra sätt, övergången mellan el och bensindrift märks knappt och det finns gott om kraft för alla accelerationer.

Bor du längst upp i Norrland får vi lov att avråda från att välja hybriden. Är det kallare än -28 ute kommer bilen inte att starta alls för att skydda drivlinan, då batteriet saknar förvärmning.

Då kanske en oöm skogsmulleversion med extra skyddsplats på karossen och fyrhjulsdrift för att klara snö och grusvägen till sommarstugan kan passa bättre. Ungefär var tredje såld Passat i Sverige väntas bli en Alltrack. Det är en av Sveriges mest sålda tjänstebilar, men även här möter Volkswagen hård konkurrens från Volvo i form av V60 Cross Country.

De flesta köper dessutom bilarna med lika effektstarka dieselmotorer. På Passatspråk heter motorn TDI 190 och på Volvospråk D4. Men båda har 190 hk och fyra cylindrar. Båda gör sitt jobb i bilen bra, men Volkswagens motor är mjukare och tystare i karaktären än den lite mer råbarkade svensken.

Chassimässigt har vi än så länge bara testat Passat på släta tyska motorvägar och krokiga landsvägar, och där verkar den kunna hålla jämna steg med Volvon.

Återigen slutar matchen med att Passaten har en prisfördel mot Volvon, den kostar 348 700 kr mot 389 900 kr för motsvarande V60 Cross Country. Men även här går design- och flärdmatchen till den modernare svenska bilen. Även om Passat fått en ansiktslyftning märks det att modellen har några år på nacken.

Gemensamt för alla Passatmodeller är att de fått uppdaterade förarstödssystem – och här ligger Volkswagen klart i framkant jämfört med de flesta bilmärken.

Till att börja med har bilen en så kallad kapacitiv ratt. Det innebär att du inte behöver hålla på att dra i ratten för att bilen ska veta att föraren inte somnat är beredd att ta över styrningen, det räcker med att hålla fingrarna på ratten, så känner bilen det. Det ger lugn och avslappnad körning.

Systemet har också blivit bättre och håller bilen mer mitt i filen med mjukare rörelser. Den allra största förbättringen är kanske att farthållaren själv saktar ner bilen inför en tvär kurva om du kör för fort för kurvan, även om du håller fartgränsen på vägen.

Ett litet minus med hela systemet är att det som förare är svårt att upptäcka när bilen själv stänger av systemet. Plötsligt måste du ta över styrningen själv, utan att bilen larmat om det. Det enda tecknet är en liten lampa på instrumentpanelen som bytt färg.

Sammanfattningsvis:

För bilköparen som inte bryr sig så mycket om yta, flärd och att ha den senaste och mest flashiga designen är nya uppdaterade Volkswagen Passat ett mycket vettigt val, som i värde för pengarna, funktionalitet och användbarhet matchar det mesta som finns på bilmarknaden just nu.

Och först om ett år vet vi hur användbar och praktisk Volkswagens nya elbil ID.3 är.

HÄR HITTAR DU NÄSTAN NYA PASSATER HOS SVERIGES BÄSTA HANDLARE

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com