Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Project Trinity – nya ID.4 som ska slå Tesla Model 3

Lanseras 2026

Större
Stäng
  • Den nya Volkswagen ID.4 ska konkurrera direkt med Tesla Model 3. Foto: Volkswagen
    Den nya Volkswagen ID.4 ska konkurrera direkt med Tesla Model 3. Foto: Volkswagen
  • Den nya Volkswagen ID.4 ska konkurrera direkt med Tesla Model 3. Foto: Volkswagen

2026 ska Volkswagens nya flaggskeppsmodell, Project Trinity, lanseras. Modellen ska vara en direkt konkurrent till Tesla Model 3. Nu har nya detaljer framkommit om modellen.

I januari förra året avslöjade Volkswagen det nya projektet Trinity. Det ska bli Volkswagens nya toppmodell och lanseras 2026. Nu har Autocar avslöjat fler detaljer om modellen som ska bli en direkt konkurrent till Tesla Model 3.

Modellen kommer ha fem dörrar, vara en sedan och få namnet ID.4. Dock kommer den få en annan betäckning (exempelvis har den fyrhjulsdrivna sportiga versionen av ID.4 beteckningen GTX). När den lanseras, kommer även en facelift av den vanliga versionen av ID.4. Därmed kommer även Tesla Model Y få ytterligare en konkurrent.

Fyrhjulsdrift och autonom körning på nivå 2

Den elektriska sedanen kommer erbjuda flera olika alternativ när det kommer till drivningen. Antingen går det att välja en enda motor på bakaxeln, eller två motorer, en på var axel (fyrhjulsdrift). OTA-uppdateringar kommer som standard. Bilen kommer även ha autonom körteknik på nivå två. Fordonet kan med andra ord kontrollera styrningen och acceleration/inbromsning.

Tekniskt sett kommer den klara av nivå fyra, vilket innebär att bilen kan köra helt själv, men inom ett begränsat område. Dock är det oklart när Volkswagen kommer erbjuda funktionen till kunderna.

Sälja minst 50 procent elbilar 2030

Enligt den tyska biltillverkaren är modellen den första som har utformats utifrån en ny produktutvecklingsprocess som ska minska utvecklingstiden avsevärt för framtida modeller. I stället för 54 månader, ska projekten klaras av på 40 månader, uppger Volkswagen.

Volkswagen har som mål att minst 50 procent av märkets försäljning ska vara elbilar 2030, och 100 procent på de största marknaderna 2040.

Anders Nilsson
anders.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com