Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Priset klart: Polestar 2 blir dyrare än Tesla

Så mycket kostar nya Kinatillverkade elbilen

Nu är svenska priset för Volvokoncernens elbil Polestar 2 släppt. Introduktionsmodellen med batteri på 78 kWh kostar 659 000 kronor. Leveranserna startar i maj nästa år.

I februari hade elbilen Polestar 2 världspremiär i Göteborg. Bilen presenterades av Volvos tidigare designchef Thomas Ingenlath som numera är vd för dotterbolaget Polestar.

Bilen har en hel del ny teknik, bland annat ett helt nytt pixel-LED-system som gör att föraren kan köra på helljus hela tiden utan att blända mötande bilar. 84 små lampor ska säkerställa marknadens bästa ljus.

Genom att jobba på ett delvis nytt sätt med batterierna får Polestar plats med 324 flatcellsbatterier i 27 olika packar som sedan placerats i bilen där de fått bäst plats. Sedan har ett skyddande skal placerats ovanpå. Karossen gifts sedan ihop med batterichassit, som ett legobygge. Batteriet är på 78 KWh och ger bilen en räckvidd enligt WLTP på 50 mil. Effekten i motorn är 408 hk och vridmomentet är 660 Nm. Det ska ge bilen en acceleration upp till 100 km/h på 4,7 sekunder.

Den dyrare introduktionsmodellen får performance-chassi med Öhlins-dämpare och Brembo-bromsar i kombination med 20 tums hjul. Priset är nu helt klart och framgår när du konfigurerar bilen: 659 000 kr. Det gör att bilen är betydligt dyrare än Tesla Model 3:s instegsmodell Standard Rang som kostar från 549 000 kr. En  fyrhjulsdriven Tesla Long Range kostar dock exakt lika mycket som en Polestar.

Polestar 2 får ett nytt Androidsystem med Google-appar för kartor, röststyrning med mera via en 11 tums skärm mitt i bilen. På samma sätt som Tesla finns det ett begränsat antal valmöjligheter från start, endast sex exteriöra färger, och två färger för interiören.

Till att börja med säljs den bara i Kina, USA, Kanada, Belgien, Tyskland, Nederländerna, Norge och Sverige.
Bilen går redan i dag att reservera på Polestars hemsida för 10 000 kr. Reservationen betalas med ditt kreditkort, och är inte bindande, varken för dig eller Polestar. Polestar har inte velat avslöja hur många förhandsbeställningar som finns på modellen. Den 16 oktober visar Volvo sin elektriska version av XC40 som bygger på samma komponenter.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com