Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Här är alla nyheter om Polestar 2

Så mycket kostar den - gör 0-100 km/h på 4,7 sek

Volvokoncernens nya elbil Polestar 2 kommer fullspäckad med ny teknik. Bilen sätts ihop som ett legobygge med flatcellsbatterier – och föraren kan köra på helljus utan att blända mötande bilar. Bilen får ett batteri på 78 kWh och en räckvidd på 50 mil. Leveranserna startar i maj 2020 och bilen kostar 59 900 euro till att börja med, över 600 000 kr.

I dag hade elbilen Polestar 2 världspremiär i Göteborg. Bilen presenterades av Volvos tidigare designchef Thomas Ingenlath som numera är vd för dotterbolaget Polestar. Åskådarna fick dock bara se filmer på bilen, ingen verklig bil.

– Vi är mycket entusiastiska över den nya tekniken och den enastående designen, sa en påtagligt stolt Ingenlath.

Utseendet på bilen överraskade knappast någon, den är som väntat mycket lik konceptbilen Volvo 40.2. Däremot avslöjade Ingenlath flera nyskapande finesser.

Bland annat ett helt nytt pixel-LED-system som gör att föraren kan köra på helljus hela tiden utan att blända mötande bilar. 84 små lampor ska säkerställa marknadens bästa ljus.

– Vi försöker byta ut varje mekanisk del genom att tänka om dem.

Genom att jobba på ett delvis nytt sätt med batterierna får Polestar plats med 324 flatcellsbatterier i 27 olika packar som sedan placerats i bilen där de fått bäst plats. Sedan har ett skyddande skal placerats ovanpå. Karossen gifts sedan ihop med batterichassit, som ett legobygge.

Batteriet är på 78 KWh och ger bilen en räckvidd enligt WLTP på 50 mil. Effekten i motorn är 408 hk och vridmomentet är 660 Nm. Det ska ge bilen en acceleration upp till 100 km/h på 4,7 sekunder.

Thomas Ingenlath lovade att det ska vara en av marknadens mest vridstyva och tysta bilar. Andra detaljer är att Polestar helt slutar med läderklädslar för att vara mer miljö- och djurvänlig. Backspeglarna är också 30 procent mindre än på traditionella bilar för att spara energi och göra bilen snyggare.

Bilen kommer till stor del att säljas via en prenumerationsmodell i speciella showrooms, men för den som köper den på traditionellt sätt är priset 59 900 euro under första året, sedan kommer versioner som kostar 39900 euro.

– Det är vår första helt elektriska bil och första volymmodellen.

Den dyrare introduktionsmodellen får performance-chassi med Öhlins-dämpare och Brembo-bromsar i kombination med 20 tums hjul.

Bilen får ett nytt Androidsystem med Google-appar för kartor, röststyrning med mera via en 11 tums skärm mitt i bilen.

Redan nu kan du beställa den dyrare introduktionsmodellen för 59900 euro, men räkna inte med leverans förrän om cirka ett år. I Sverige tillkommer dessutom en del skatter, så en Polestar blir lika dyr som en Tesla Model 3.

På samma sätt som Tesla finns det ett begränsat antal valmöjligheter från start, endast sex exteriöra färger, och två färger för interiören.

Under eventet fick publiken bara se bilder och filmer på bilen, men den ska visas upp på Genève-salongen om en vecka.

Till att börja med säljs den bara i Kina, USA, Kanada, Belgien, Tyskland, Nederländerna, Norge och Sverige.
Bilen går redan i dag att reservera på Polestars hemsida för 10 000 kr. Reservationen betalas med ditt kreditkort, och är inte bindande, varken för dig eller Polestar.

 

Fakta om Polestar 2

Två elmotorer, en fram och en bak

300 kW / 408 hk

660Nm vridmoment

Räckvidd: 500 km (WLTP)

78 KWh batteri

0-100 km/h: 4,7 sekunder

Längd: 4607 mm

Höjd: 1478 mm

Bredd: 1800 mm

Hjulbas: 2735 mm

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com