Redaktionen tipsar

Premiär: Mercedes-AMG:s lill-suv som toppar 270 km/h

Här är senaste tillskottet i Mercedes-AMG-familjen.
Lill-suven GLA 45 kommer med en rivig fyra på hela 387 hk.
Den som väljer S-modellen får 415 hk och kan blåsa på i 270 km/h.

Knappt en vecka hinner gå innan Mercedes rullar ut nya AMG-modeller, trots att Ola Källenius ska dra ner på modellutbudet. GLA, GLB och CLA – det är inte lätt att hänga med och veta vadå det är för bilar.

Mercedes-AMG:s senaste tillskott är i alla fall crossovern (en suv som knappt är en suv) GLA 45. Bilen är baserad på A-klassen, men kommer med världens starkaste tvåliters fyrcylindriga turbomotor.

Motorn ger 387 hk och 480 Nm och har en åttastegs automat som skickar ut kraften till alla fyra hjulen. Den som vill ha ytterligare kraft väljer S-varianten med 415 hk och 500 Nm. Sprinten till 100 km/h tar drygt fyra sekunder och den digitala hastighetsmätaren stannar först på 270 km/h.

För att klara all kraft i svängarna har bilen den adaptiva stötdämpningen AMG Ride Control. När det gäller bromsar så har Mercedes-AMG monterat fyrkolvsok fram för att få stopp på vansinnesfärden. Dynamic-paketet innehåller till och med sexkolvsok.

Svenske vd:n Ola Källenius har enorma problem som måste lösas åt Mercedes. Är verkligen fler och hästkraftstinnare AMG-modeller lösningen?

Maths Nilsson
maths.nilsson@schibsted.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com