Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mercedes GLA har blivit mer riktig suv

En hel decimeter högre - och mera suvig kaross

Mercedes minsta suv växer på sig. Första bilderna på GLA visar en suv med egen unik högre kaross och högre markfrigång. Mercedes siktar på att göra livet surt för Audi Q2, BMW X1 och Mini Countryman.

Har du också svårt att förstå skillnaden mellan Mercedes suv:ar? GLA, GLB, GLC, GLE och GLS? En ledtråd och tumregel: sista bokstaven anger anknytning till grundserien.

Nya GLA är alltså suv-varianten av A-klass. Mercedes svenska chef Ola Källenius premiärvisade bilen på torsdagen på ett livesänt event och GLA har vuxit på sig och är mer en riktig suv än den tidigare GLA som var en förhöjd A-klass.

Enligt Mercedes är den nya bilen en hel dentimeter högre än gamla GLA. Den är också bredare och kortare, så det är en mullig liten kompakt-suv. Bilen är 4,4 meter lång och 161 cm hög.

Mercedes förväntar sig att GLA blir en storsäljare, då segmentet kompakta premium-suv:ar är det snabbast växande i bilvärlden just nu. Märket ser GLA som en sportigare kusin till den lite tuffare och större GLB.

Invändigt är bilen i stort sett identisk med a-klass. Köparna kan välja om de vill ha pekskärmen i 7- eller 10,25-tumsutförande. Bilen kommer med Mercedes vanliga förarstödssysten, bland annat autobroms, aktiv farthållare och filhållningsassistent.

Lite roligt är att bilen får ett biltvättläge då backspeglar fälls in, fönster stängs och vindrutetorkare dras undan.Bilen finns både med framhjulsdrift och Mercedes fyrhjulsdrift, 4Matic. Med 4Matic kommer ett extra körläge med terränginställning.

Vilka motorer som är aktuella för Sverige, men troligen ärver den motorerna från A-klass, sånär som på de minsta. GLA 200 på 163 hk är en trolig instegsmodell. Mercedes-AMG GLA 35 blir en prestandaversion med hela 306 hk i den lilla bilen.

Bilen har europeisk säljstart tidigt i vår.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com