Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Porsches nyhet som ska ställa Tesla schack matt

Här är elbilen som sägs gå som på räls

Här är Porsches nya kontring på nya Tesla Plaid med tre motorer.
Nya Porsche e-SUV  ”går som på räls”.
Porsches kommande suv har fyra elmotorer – en för varje hjul.

Fyrhjulsdrivna suv:ar är vår tids populäraste fordon. Hela 40 procent av de sålda bilarna i Europa just nu är suv:ar och många av dem driver på alla fyra.

Än så länge går de flesta på diesel och bensin – men om några år kan alla vara elektrifierade.

Därför har Porsche Engineering uppfunnit en helt ny typ av fyrhjulsdrift för elbilar – som ska ställa Tesla schack matt. Bilen ska enligt Porsche gå som på räls och vara helt stabil även i kritiska situationer. Den har fyra elmotorer – en för varje hjul.

Enligt de tyska ingenjörerna fungerar den genom att en vridmomentstyrning för varje hjul pålitligt upptäcker avvikelser ch reagerar omedelbart.

Enligt Porsche ska den göra den mest fruktade situationen säkrare: en snötäckt väg, ett överraskande trångt hörn och knappt någon tid att bromsa. Med en vanlig bil riskerar du att tappa kontrollen och krocka.

Med nya elbilen är det annorlunda: Suven styr sig runt hörnet – utan att ens sakta ner. Den styr sig genom situationen med hjälp av elmotorerna som sitter på varje hjul. Fram till nu har denna drivteknologi bara funnits Mars-bilar, men nu har den nått vardagsbilar.

– Det är verkligen ett banbrytande arbete. Vi var tvungna att utveckla mycket av det från grunden, säger Dr. Martin Rezac, teamledare för funktionsutveckling på Porsche Engineering.

Ett elektriskt fyrhjulsdrivet fordon med flera motorer har en grundfördel jämfört med bensin- eller dieselmotorer: Alla fyra hjulen, har sina egna elektriska motorer, vilket möjliggör extremt variabel fördelning av drivkraften.
– Det är nästan som om du hade en separat gaspedal för varje axel eller hjul, förklarar Ulf Hintze från Porsche Engineering.

Kontrollprogramvaran kan också justera vridmomentet till hjulets hastighet. Algoritmerna följer ett enkelt mål: Alla hjul ska snurra med samma hastighet. Det är lätt att åstadkomma på en torr motorväg, men det är betydligt svårare när du kör på ett snöigt bergspass. Om framhjulen stöter på en isfläck kan det bli hjulspinn. Men vridmomentstyrningssystemet upptäcker situationen omedelbart och riktar vridmomentet till hjulen som vrider långsammare och fortfarande har grepp inom bråkdelar av en sekund.

Den tredje och viktigaste funktionen för vridmomentstyrningssystemet ligger i dess kontroll av sidodynamiken, dvs förmågan att neutralisera kritiska körsituationer: en hal yta, en tvär kurva och hög hastighet. Ett okontrollerat fordon skulle snabbt understyras i denna situation. Med andra ord startar föraren svängen, men fordonet glider i en rak linje utan att bromsa ner.

– Det är som om du hade en separat gaspedal för varje axel, säger Ulf Hintze, på Porsche Engineering
Inom ett par år kan teknologin komma i en ny elektrisk suv från Porsche. Företaget har tidigare berättat att nästa Macan som väntas debutera inom ett par år kommer att tillverkas i en helt elektrisk version.

– Till 2022 investerar vi mer än sex miljarder euro i elektrisk mobilitet, och vid 2025 kan 50 procent av alla nya Porsche-bilar komma att ha ett elektriskt drivsystem. Vårt mål är att ta en tekniskt banbrytande roll, och därför fortsätter vi att konsekvent anpassa företaget för framtida mobilitet, säger Porsche AG:s styrelseordförande Oliver Blume.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com