Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Politiken styr över ditt bilval

Hur höger är din bil egentligen?

Om du kör Dacia är du antagligen socialist. Det visar en undersökning som analysföretaget Demoskop har gjort.

Självklart undrar du över vad dina kompisar och kollegor röstar på, eller åtminstone vart deras sympatier lutar. Nu finns det äntligen ett vattentätt sätt* att avgöra om omgivningen är vänster eller höger och det är tack vare deras val av bil.

Analysföretaget Demoskop har nämligen kartlagt vad ägare av olika bilmärken har för politiska preferenser och tendenserna är i somliga fall mer tydliga än i andra. Att Porscheägare lutar åt höger är sannolikt ingen överraskning, knappast heller att hälften av alla Daciakunder kallar sig för socialister.

Yannick Brossard/Groupe Renault

För här finns ju oceaner av öststatsplast.

Men visste du att nästan hälften av alla Subaruägare ser sig som socialdemokrater? Eller att Chevrolet har en utstickande stor andel nationalister bland sina kunder? Mitsubishi väger starkt över mot en rödare kundkrets, medan de tyska premiumtillverkarna BMW, Mercedes-Benz och Audi skimrar i blått.

Volvo däremot, de har inte längre någon anledning att kallas för sossecontainer. Det gäller vare sig designen eller köparna, för numera har de ungefär lika stor andel ägare till höger som till vänster. Så ska det så klart vara för det mesta märket i landet lagom.

Så nu vet du alltså varför grannen kör Kia: hen är naturligtvis feminist. Undersökningen och dess läsvärda resultat finns att läsa i sin helhet på Demoskops hemsida.

*Redaktörens generaliseringar bör tas med en nypa salt.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com