Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Polisen skjuter GPS på flyktbilar

Slutet för biljakter?

Som hämtat ur en Marvel-film, när polisen i amerikanska Milwaukee visar upp sitt senaste vapen mot flyktbilar och bilar som åker ifrån poliskontroller.

Det är det amerikanska företaget StarChase som tagit fram en batteridriven GPS som kan skjutas fast på flyende bilar. Tanken är att ordningsmakten inte behöver hetsa i jakten på flyktbilen och riskera människors liv och hälsa på grund av riskfyllda biljakter.

Istället kan GPS-projektilen, som skjutits ut från en anordning i fronten/grillen på polisbilen, spåra den flyende bilen och lite senare göra ingripande under lugnare former. Det är ju en god tanke, med tanke på risken vid exempel biljakter i tätbebyggda områden.

Fast som ni säkert anat är tekniken inte helt hundra procentigt, vid ett test med tidningen Journal Sentinel misslyckades GPS:en att fastna på den framförvarande bilen. Regn och att ”mottagarbilen” stod stilla var orsakerna. Även i polisrapporter från Milwaukee-polisen under pilot-projektet framgår det att det är blandade framgångar med att få det fungera fullt ut. Men det är trots det positiva tongångar från polisen själva, som berättar att cirka 50 % av användandet av GPS har fungerat, och att de räknar med att det ska fungera upp till 75% när personalen har blivit lite mer vana med hanteringen.

Foto: WMKNEWS
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com