Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

"Otroligt rolig att köra"

Här är svenska betygen på Teslas Model 3

Efter nästan tre års väntan är den äntligen här.
Tesla Model 3 har rullat in i Sverige.
Testförarnas första intryck: En körmaskin, som är snygg och bekväm.
Men det finns några irritationsmoment.

För några dagar sen kom provkörningsbilar med holländska registreringsskyltar till Sverige för att recenseras av ett fåtal utvalda, bl a tidningen Expressen och Tesla Club Sweden.Men även de som har beställt bilen har bjudits in till provkörningar.
Bilarna provades i ymnigt snöfall så det gick inte att komma upp i några accelerationer. Istället fick den fyrhjulsdrivna bilens antisladdsystem jobba hårdare och fungerade förträffligt.

Bilen är ungefär tre decimeter kortare än Model S och också betydligt lättare, och det gör att 3:an upplevs enklare att hantera och roligare att köra.
– Model 3-styrningen är mycket tightare än Model S, och kombinerat med direkt respons på gaspedalen ger bilen en väldigt pigg, gokart-liknande känsla. En ren fröjd att köra, som ingen avgasbil ens kan komma i närheten av, skriver testaren Tibor Blomhäll i Tesla Club Sweden.
– Ohhhh, vilket sug. 0–100 km/h på 3,5 sekunder i körläge Sport och en toppfart (ej provad) på 250 km/h, skriver Expressen.

Model 3 finns ännu så länge bara i två toppversioner med fyrhjulsdrift: Long range för 650 200 kronor i grundpris och den sportigare versionen Performance för 767 200 kronor.
– Priset är största invändningen mot Model 3, skriver Expressen. Det gör bilen oåtkomlig för de flesta. En tröst är att den ändå är mycket billigare än Model S, så riktningen för Tesla är rätt. Nu kan fler än den ytterst smala nisch som haft råd med Model S och X, köpa en Tesla.

Modellerna uppges klara 56 respektive 53 mil med full batteriladdning.
Och Tesla håller på att bygga om stolparna så att de får en extra laddkabel med CCS-kontakt som Model 3 utrustats med. Det betyder att Model 3 kan snabbladdas i alla publika CCS-stationer som blir ett bra komplement till Teslas egna superchargers.
Priset för laddning lär hamna på 2,30 kronor per tankad kWh.

Instrumentbräda saknas i bilen. I stort sett alla funktioner hanteras på en 15 tum liggande pekskärm placerad i mitten. Till och med vindrutetorkarnas hastighet regleras där.
Men det är inget som stör en rutinerad Tesla-förare som Tibor Blomhäll:
– Man vänjer sig på ungefär 3,5 sekunder, skriver han. Istället för en massa fula mätare bakom ratten finns det en bräda.
Han hade till skillnad från Expressens testare inga problem att kontrollera vindrutetorkaren via touch-meny.

Två saker som kan irritera en förare i Model 3:
1. Sikten bakåt. Hatthyllan sitter högt upp och skymmer sikten av bilarna bakom.
2. Vintergegga på backkameran gör att man blir ”blind” när man backar.
– Elon Musk borde sätta sina SpaceX-ingenjörer på problemet och smälta bort snön med en liten raketmotor, skriver Tibor Blomhäll.

I fjol såldes 138 000 Model 3 i USA. Hur många svenskar som beställt bilen är något som Tesla inte vill svara på. Men om du beställer bilen idag kan du räkna med att få den om bara någon månad.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com