Redaktionen tipsar

Därför spenderar vi mer på en Tesla

”The Tesla stretch” förklaringen på fenomenet

De intresserade står i kö i Stockholm och Göteborg när Tesla pemiärvisar Model 3 för den svenska marknaden. Men varför är vi egentligen beredda att lägga ner mer pengar på att få äga en Tesla än en vanlig bil? I USA kallas fenomenet ”The Tesla Stretch”.

Tesla Model 3 har fått bilköpare över hela världen att ställa sig i kö för att köpa elbil. Totalt fick Tesla in 450 000 reservationer över hela världen. Och trots att bilen blivit kraftigt försenad står de flesta köparna kvar i kön.

Senaste veckan har bilen premiärvisats på Teslas showroom i Sverige, både i Stockholm och Göteborg. Sociala medier svämmar över av positiva kommentarer efter att folk stått i kö för att få provsitta bilen. Enligt uppgift från Tesla-personal i showroomen finns det mer än 15 000 reservationer av Model 3 i Sverige.

– Jag ger bilen sex stjärnor av fem möjliga, skriver en användare på Facebook efter en kort provsittning.

– Ser ingen bil som kan konkurrera det kommande året, skriver en annan person som inte heller har provkört bilen.

Andra var dock något mer svårflörtade efter två minuters provsittning, och någon avbeställde sin bil på grund av att baksätet var mycket trängre än förväntat.

Men vad är det då som får människor att vilja lägga nästandubbelt så mycket pengar på en ny Tesla som på sin gamla fossildrivna bil?
I USA har man sett att de flesta byter från en mycket billigare bensindriven bil till en Tesla.

Enligt Bloomberg motiverar de flesta kunder bytet till Tesla med att de kommer att spara pengar på bensin eller diesel vid pumpen och att de kommer att behålla bilen länge.

Bränslekostnaden är för de flesta människor är 10 000 – 20 000 kronor per år, jämfört med att köpa en bil för kanske 500 000 kr i stället för 300 000 kr, vilket gör att värdeminskningen oftast fördubblas från 50 000 kr per år i början av ägandet, till uppemot 100 000 kr.

– Tesla har fångat blixt i en flaska. Det är svårt att överhuvudtaget jämföra Model 3 mot andra bilar för den har brutit ny mark på så många sätt, säger Jeremy Acevedo, bilanalytiker på Edmunds.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com