Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Biltest: Den bevingade besten från Tesla

Vi har provkört Tesla Model X Plaid

Tesla Model X Plaid är på god väg att lyfta när de 1 020 hästkrafterna är på full gas. Den stora suven med vingdörrar går från 0-100 km/h på 2,6 sekunder.

Text och foto: Morten Bek

Man skulle kunna tro att ett företag som är så teknikbaserat och framsynt som Tesla ofta skulle uppdatera designen på sina bilar. Men den första Tesla i större produktion, Model S, är 11 år gammal och fortsätter att köras med bara några få ansiktslyft bakom sig.

Den stora Model X, som är baserad på Model S, har varit i produktion sedan 2015, och det senaste faceliftet har inte gjort mycket mer än att ge suven några minimala justeringar och en uppdaterad interiör.

Tesla lägger inte mycket resurser på design eller produktion (jag har aldrig sett en Tesla utan skeva paneler, ljud eller variationer i färgen som inte borde finnas där). Pengarna går till teknik och mjukvara. Så Model X är inte samma bil som den var 2015, även om den ser ut som det.

Med Plaid har Tesla satt en riktig best till suv på vägarna. Plaid är ultimat som Model X och visar hur vansinnig en suv kan vara från en tillverkare som inte känner till några gränser.

Fäll ut vingarna
Bildörrar har alltid varit något som designers har använt för att dra till sig människors blickar. 99 procent av alla bilar har vanliga sidodörrar med gångjärn framtill som öppnas ut från bilen. Men de återstående sju procenten av bilarna har dörrar som gör något annorlunda och extraordinärt.

Det finns saxdörrar, som på en Lamborghini eller den nya MG Cyberster, och det finns bakåtriktade dörrar som på Opel Meriva. Det finns skjutdörrar som på Peugeot 1007, Ford B-Max och Volkswagen Sharan.

Och så finns det vingdörrar som på Model X. Falcon-wing-dörrar, eftersom Tesla anser att sparv-flygningsdörrar eller duv-flygningsdörrar förmodligen känns svaga och inte särskilt amerikanska.

Jag förstår idén med dörrarna, samtidigt som jag inte förstår idén med dörrarna. De tar plats och ökar förmodligen bilens vikt med 100 kilo eftersom de har motorer och sensorer så att de öppnar sig själva men aldrig mot andra bilar eller upp i taket i garaget. Du kan nästan gå in på de två enskilda sätena i mittenraden (det finns två mindre säten i baksätet), men en stor suv som Model X har aldrig misslyckats med vanliga dörrar. Otaliga problem har plågat vingarna sedan Model X kom ut, så även om de kan imponera på ett helt dagis är de inte utan minus.

En stilfull mardröm
Model X och Model S delar inredningsdesign, med vissa skillnader. Den mycket luftiga kupén i Model X kommer med högt i tak och en vindruta i samma storlek som den du ser på en stadsbuss. Det finns fri sikt mot molnen, men när solen är ute har solskydden ett uppdrag som de inte alltid kan uppfylla.

Med en delvis vit interiör som en stark kontrast är illusionen av en ren och elegant interiör fullständig. Det är en illusion, för samtidigt som det är snyggt är det också en mardröm när det gäller kontrollen, med allt som händer på skärmen. I testbilen finns det bara ett enda knarrande ljud, en skev inredningspanel och ett högt främre sidofönster som får ett eget liv. Det är inte påtagligt, men verkligen inget man förväntar sig i en suv för 1,6 miljoner kronor.

Och ratten med ok utan övre kant? Det har tack och lov blivit ett tillval i Model X, och även i Model S. Jag har inte lärt mig att svänga och svänga av i en rondell samtidigt, och jag tror inte att jag skulle kunna lära mig det.

Det är inte bara intensivt, det är extremt
Om det inte redan är allmänt känt är Model X Plaid här för att tydligt beskriva vad Tesla fokuserar på som biltillverkare. Monteringskvaliteten är som sagt långt ifrån i fokus, och det är inte körprestanda eller komfort som står högt på agendan. Det är maximal motorprestanda, lång räckvidd och mjukvara som Tesla älskar.

Jag vill inte förlora mitt körkort och jag vill absolut inte förlora mitt liv. Model X Plaid må vara formad som ett ägg och den må vara stor och tung, men den kommer att köra om en Porsche 911 GT3 RS utan större krångel. Den bara gör det. Tre elmotorer med en något bullrig karaktär ger onödig kraft.

Jag provar full gas bara en eller två gånger, där 1 020 hk och vridmoment i samma fyra siffror öppnar sig, för jag orkar inte göra det fler gånger. Min kropp skriker NEJ, för jag måste titta på vägen, hålla i ratten och reagera. Och det är väldigt svårt.

Kraften försvinner
Det är inte många ställen där 1 020 hk är säkert och roligt. Model X Plaid stel, tung och lika långt från en 911 GT3 RS som ett ägg är från att vara en höna.

Model X Plaid har luftfjädring och riktigt snabb styrning. Luftfjädringen fungerar faktiskt bättre än i Model S Plaid (den extra vikten hjälper förmodligen till), men fjädringskomforten i en Mercedes EQE suv är helt enkelt mycket bättre. Model X är en gammal bil, och toppmoderna elmotorer och löftet om självkörande funktioner kan aldrig ändra på det.

Det finns ingen Tesla med en styrning som inte är snabb och skarp, men medan den är bra för en lägre hatchback är den för aktiv för en stor suv. Model X Plaid står stadigt på vägen, så den skulle kunna dra nytta av en mer dämpad styrning.

Med ett 100 kWh-batteri är den utlovade räckvidden fina 543 kilometer. Jag kan inte komma på någon annan stor suv med många hästkrafter som lovar samma sak. Och än en gång bevisar Tesla att företaget kan sin sak när det gäller batteriteknik och optimering av förbrukning. Jag kan lätt nå ett genomsnitt på cirka 18 kWh per 100 kilometer när jag kör på en väg i 70-90 km/h. Det är en väckarklocka för andra biltillverkare.

Ännu fler laddningsalternativ
Model X, och i ännu högre grad Model X Plaid, är en bil som får en att vända på huvudet. Väldigt lite av det du ser eller upplever i bilen kan du se eller uppleva i elbilar från andra märken. En del av det är positivt, men en del av det är helt enkelt inte tillräckligt bra.

Om jag någonsin skulle betala 1,6 miljoner kronor för en eldriven suv ska den vara monterad på ett sätt som gör att det verkar som om den kommer att hålla i 50 år. Den ska vara bekväm och avslappnad att köra – det är en suv, inte en sportbil.

Det jag kan säga är att du får en bil som, trots att den är åtta år gammal som modell, har en massa häftig teknik. År 2015 var Model X unik på det sättet. 2023 kan du få bilar i samma klass – BMW iX, Mercedes EQS suv – som också fungerar som rullande skyltfönster för den senaste tekniken. De har betydligt mindre kraft, men de har lyx och komfort som pengar inte kan köpa hos Tesla.

Det bästa med Tesla, förutom priserna på Model 3 och Model Y, är laddningsnätverket. Det totala antalet Tesla Superchargers i Sverige uppgår till cirka 900. Men eftersom även andra elbilar kan laddas vi många av de stationerna, minskar också den styrkan.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com