Redaktionen tipsar

Nytt rekord för privatleasing av bilar i Sverige

Topplistan - modellerna som är hetast att leasa i år

Privatleasing fortsätter att sätta nya rekord i Sverige. Hittills i år har mer än 40 000 bilar leasats, mer än var tredje privatbil.
– Allra högst andel har Peugeot 208 där privatleasingen utgör 93,2% av försäljningen till privatkund, säger Klaus Silfvenius på MRF.

Nybilsförsäljningen i Sverige har backat något under 2019 – men sista månaderna har en stark spurt inletts då många vill hinna köpa bil innan fordonsskatterna återigen höjs kraftigt.

Ett segment som däremot sätter nya rekord är privatleasing. Aldrig tidigare har endelen privatleasing varit så hög i Sverige som under 2019. Privatleasing är ett sätt att hyra en ny bil som du har i tre år och där du betalar en fast månadskostnad, vanligen ingår även service på bilen. Hittills i år är över 36 procent av bilarna som registrerats på privatpersoner privatleasade. Motsvarande period i fjol var det 29 procent.

Inom nybilsförsäljningen fortsätter privatleasingen att vara stark. Under september utgjorde privatleasingen 36% av all nybilsförsäljning till privatkund. Det är bara under fjolårets sista månader och i början av innevarande år som andelen privatleasing varit så här hög tidigare, säger Klaus Silfvenius, bilhandelsanalytiker på MRF i ett uttalande.

Sveriges mest sålda bilmärke är Volvo, men inom privatleasing är det svenska märket totalt frånåkta. Bara 2000 Volvobilar har köpts på privatleasing i går, jämfört med ärkerivalen Volkswagen som har sålt över 7000 bilar. Räknar man in Volkswagen-koncernens övriga märken Seat och Skoda är dominansen total: nästan 17 000 bilar av totalt 40 000 som sålts genom privatleasing.

– Privatleasingen är koncentrerad till ett antal märken där vissa bilmodellers försäljning till privatkund utgörs av privatleasing i så höga andelstal som 90%. Allra högst andel har Peugeot 208 där privatleasingen utgör 93,2% av försäljningen till privatkund under september månad, medan vanligaste bil att privatleasa i faktiska tal är Volkswagen Tiguan som utgjorde 11% av alla privatleasade bilar, säger Klaus Silfvenius.

Andra modeller som nästan bara privaleasas är Audi A3 med 91 procent privatleasing och Seat Ibiza som privatleasas av 88 procent av personerna som köper bilen.

Det är relativt sett vanligare att kvinnor väljer privatleasing jämfört med traditionellt köp. 40 procent av de privatleasade bilarna är registrerade på kvinnor. När det gäller traditionella bilköp finns det en övervikt bland äldre personer, den vanligaste köparen är faktiskt över 70 år. För privatleasing är bilden annorlund, merparten av kunderna är under 50 år, de allra flesta kunderna är mellan 40 och 50 år.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com