Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Nya utsläppstester skapar oreda

Tuffare krav kan resultera i stoppad försäljning.

Den nya körcykeln WLTP ska ska ge mer rättvisa utsläppsvärden. Men bilindustrin kommer inte att hinna färdigt innan deadline.

Sedan den 1 september i fjol måste alla nya bilmodeller som ska säljas i Europa certifieras enligt den nya testproceduren för utsläppsmätning som kallas för WLTP, eller Worldwide Harmonized Light-Duty Vehicles Test Procedure. Den kompletteras av RDE, eller Real Driving Emissions, som mäter utsläppen under verkliga körförhållanden på väg.

Tillsammans ersätter de den gamla NEDC-cykeln och ställer betydligt högre krav på att biltillverkarnas produkter inte ska släppa ut mer än vad gränsvärdena tillåter. Så långt är allt gott och väl; nya bilar utvecklas för att klara av de tuffare testerna och resultatet är att bilarna vi köper i dag släpper ut mindre föroreningar vid vanlig körning än vad de gjorde i går.

Men den verkliga utmaningen för biltillverkarna är att alla redan befintliga bilmodeller ska ha testats enligt de nya certifieringsmetoderna senast den 1 september i år. Så varje tillverkare som vill fortsätta att sälja sina gamla 3-serie, Passat och allt vad de kan heta måste alltså hinna pressa dem igenom de nya körcyklerna och hoppas på att de ska klara av det.

Det går aldrig.

För biltillverkarna innebär det problem. ”Folk har inte fattat vad som krävs för att åstakomma detta”, säger Mark Fulthorpe vid analysföretaget IHS Market till branschorganet Automotive News. Varenda tänkbar variant av varje bilmodell måste genomgå hela testprogrammet, eftersom olika drivlinor och utrustningsalternativ kan påverka resultaten. WLTP tar dessutom betydligt längre tid att genomföra än den gamla NEDC-cykeln och RDE adderar ytterligare tid och komplexitet.

Regeländringen innebär att biltillverkare tvingas att antingen dra in modeller från marknaden eller pausa produktionen till dess att certifieringstesterna är genomförda och godkända. Och det kan ta tid, testerna körs nu dygnet runt för att komma ikapp tillverkarnas tidsplan.

Att få en motor utvecklad för att klara av NEDC-cyklen att ta sig igenom WLTP-testerna kan tvinga tillverkarna till omfattande och kostsamma anpassningar. Eftersom EU:s slutgiltiga regelverk för WLTP publicerades först i juli i fjol har biltillverkarna dessutom haft, enligt de själva, för lite tid att förbereda sig. ”Det var helt enkelt inte möjligt att starta WLTP-tester i förväg”, sade en talesperson för den europeiska bilindustriföreningen ACEA till Automotive News.

Exakt hur stor påverkan förändringen kommer att få på försäljningen är inte klarlagt i dagsläget, men räkna med att få se modellvarianter försvinna från bilhallarna efter den 1 september.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com