Redaktionen tipsar

Nya Bentley dyrare än nya Koenigsegg - sålde slut på nolltid

Bentleys nya superlyxbil kostar mer än nya Koenigsegg Gemera.
Och Bentley Muliner Bacalar har inte ens något tak – överhuvudtaget.
Vad får jag då för pengarna? Två stolar mindre och 5000 år gammalt trä.

Nya Muliner Bacalar är en specialbyggd öppen bil med så kallad Barchetta-kaross. Ordet betyder liten båt på italienska, och innebär att bilen inte har något tak, överhuvudtaget. Börjar det regna gäller det att skynda sig tillbaka till garaget med din Bentley.

För materialen i interiören är inte direkt billiga. Förutom allra finaste läder är interiören tillverkad av trä som legat dolt i brittiska sjöar och myrar i 5000 år. Efter att det gamla trät fiskades upp har det torkats noggrant för att inte falla sönder. Kanske klarar det då lite regnstänk när bilen framförs taklöst.

I grund och botten handlar det om en Bentley Continental som har försett med en specialkaross. Den enda gemensamma karosskomponenten med Continental är dock dörrhandtagen. Bilen är fyrhjulsdriven och Bentleys och Volkswagens W12-motor på 650 hk under framhuven.

Motorn på 6,0-liter är kanske inte alltför miljövänlig, men Bentley skryter om hållbara processer i tillverkningen. Bilens färg är tillverkad med hjälp av risskalsaska, som är en biprodukt från risproduktion.

Bentley väljer att gå i motsatt riktning mot svenska Koenigsegg. När Koenigsegg gör en fyrsitsig bil har Bentley valt att ta bort baksätet och ersätta det med ett utrymme för väskor från det italienska företaget Schedoni.

Bacalar är bara den första i raden av en serie nya sällsynta specialbilar från Bentley. De rikaste kunderna verkar vara beredda att betala hur mycket som helst för att få vara unika. Och risken att möta en annan Bacalar ute i trafiken är försumbar. Bilen byggs bara i 12 exemplar och alla exemplaren för 19 miljoner kronor styck är redan sålda. Prislappen för en Koenigsegg Regera är 18,25 miljoner i Sverige, vilken skulle du välja?

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com