Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Niki Lauda död - hyllas i hela världen

Formel 1-legendaren blev 70 år

Formel 1-legendaren Niki Lauda är död. Tredubble världsmästaren blev 70 år. Nu hyllas Niki Lauda av vänner och fans i hela världen. – Niki kommer för alltid att finnas i våra hjärtan och vara inskriven i historien, säger McLaren-stallet, nu på morgonen.

F1-legendaren Niki Lauda har gått bort 70 år gammal.
”Niki kommer för alltid att finnas i våra hjärtan och i vår historia.”, skriver McLaren på Twitter.
Niki Lauda vann formel 1-VM 1975 med Ferrari. Året därpå skadades han svårt, med bland annat brännskador som följd, vid en krasch under Tysklands Grand Prix 1976 på Nürburgring.
Trots att Niki Lauda var mycket nära döden, så var han tillbaka i sin Ferrari endast sex veckor efter olyckan. I en av Grand Prix-historiens mest berömda slutkamper förlorade Niki Lauda mästerskapet till James Hunt; Lauda gav upp i årets sista lopp, Japans Grand Prix 1976. Vid loppet var banan våt och siktförhållandena dåliga. Lauda bröt efter endast två varv med sin Ferrari 312T2.
– Mitt liv är värt mer än en världsmästartitel, ska han ha sagt när han bröt loppet.

Han skulle ta ytterligare två Formel 1-titlar: 1977 och 1984. Den sista titeln efter att han varit borta från sporten i nästan tre år och prövat att driva ett eget flygbolag Niki Air. Men när han fick ekonomiska problem bestämde han sig för att komma tillbaka och tävla för McLaren. Han lyckades besegra sin stallkamrat – och sedermera fyrfaldige världsmästaren – Alain Prost med endast en halv VM-poäng.

För fem år sen bad tidningen TopGear Niki Lauda att förklara sin envishet och sina comebacker:
– Jag är en känsostyrd person. Men jag är samtidigt analytisk och har läget under kontroll. Jag vill ha mitt liv enkelt och inte göra saker så krångliga. Om något är mitt fel…ja, då är det mitt fel. I Formel 1 lär man sig att uppnå det bäst möjliga resultatet på snabbast möjliga tid. Det gäller även livet: var snabbare än de andra och gör inga misstag. Och även om du gör fel, ha disciplinen att hitta en ny väg.”

I fjol genomgick Niki Lauda en lungtransplantation och han har också gjort två njurtransplantationer.
Tillslut orkade kroppen inte mer.
”Det är med djup sorg vi meddelar att vår älskade Niki fridfullt har gått bort med sin familj på måndagen”, skriver familjen i ett pressmeddelande.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com