Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

"Niki Lauda var en riktig kämpe"

Svenske Formel 1-föraren om sin vän och de farliga åren på 70-talet

Niki Lauda överlevde Formel 1-kraschen 1976.
Men det var sviterna efter olyckan som nu – 43 år senare – ledde till F1-legendarens död.
–  Niki var med om mycket, säger Reine Wisell, som körde Formel 1 på 70-talet.  Men vilken kämpe han var som kom tillbaka så snabbt efter den hemska olyckan.

Reine Wisell är idag en 79-årig pensionär, men många svenskar minns fortfarande hans tävlingar för Lotus på 1970-talet.
Han var stallkamrat med bland annat Emerson Fittipaldi och nära vän med Ronnie Peterson.
Reine fick höra om Niki Laudas död på nyheterna, men förklarar att han inte direkt är förvånad över beskedet:
– Nej, jag visste ju att Niki hade varit dålig länge. Det är snarare konstigt att han klarat sig så här länge. Tänk så mycket han har varit med om under åren.

När Reine slog igenom på racingbanorna var inte säkerheten i närheten av vad den är idag.
Dödsolyckor var snarare vardag. ”Det var race ena söndagen och begravning nästa,” som engelske världsmästaren Jackie Stewart uttryckte det.

– Under min karriär dog 47 kollegor, några i flygolyckor och lite annat. Man kunde sitta och snacka som vi gör nu och ha trevligt, sen nästa dag var det en tom stol, kanske till och med redan till kvällen, har Reine berättat.
– Det var en fara för livet varje dag man körde. Vi hade inte eldsäkra overaller. En del var av dålig kvalitet. Jag vet en kille på Monza, han var bra, men han körde in i räcket och det slog eld. Jag passerade två varv, det tog ju sju–åtta minuter, och inget hade hänt. Det brann så att overallen smälte in i skinnet. Han klarade visst ett par, tre dagar på sjukhuset. Vi hade inte säkerhetsbälten förrän 1967–68.

Det tionde VM-loppet i Formel 1 på Nürburgring 1976 förändrade Niki Laudas liv.
Han förlorade kontrollen över sin Ferrari den regniga dagen, snurrade av banan och åkte genom ett skyddsstaket och in i en jordvall.
Laudas bil, som fattade eld, studsade tillbaka in på banan och blev påkörd av några efterföljande bilar. Tre förare räddade Lauda ur lågorna och han fördes snabbt till sjukhuset i Adenau, där man konstaterade att han hade fått allvarliga brännskador och flögs därför vidare till Universitetssjukhuset i Mannheim, där han kämpade för sitt liv under några dagar.

Otroligt nog var Niki Lauda tillbaka på Formel 1-banan bara sex månader efter kraschen.
– Han blev världsmästare tre gånger, konstaterar Reine Wisell. Det trodde varken jag eller Ronnie Peterson när Niki först började köra. Då skrattade vi nästan åt honom och sa ”han kommer nog inte bli så bra”. Vi fick väldigt fel.

Fakta Reine Wisell

Formel 1-förare 1970-1974.
Fick hoppa in i Lotus som ersättare för Jochen Rindt, som förolyckats i Italien 1970.
Debut på Watkins Glen i USA 1970 som andreförare bakom Emerson Fittipaldi. Wisell kom trea, vilket var han bästa enskilda resultat under karriären.
Säsongen 1971 fortsatte Wisell att köra för Lotus tillsammans med Fittipaldi. Han slutade då tolva i förarmästerskapet, vilket totalt sett var hans bästa placering.
Sitt sista F1-lopp körde han i Sverige 1974.
Totalt 23 lopp.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com