Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mitsubishi erkänner bränslefusk

Felaktiga tester för att visa lägre förbrukning.

Mitsubishi erkänner att de manipulerat testresultat för att visa en lägre bränsleförbrukning för 600 000 bilar på den japanska marknaden.

Allt medan Volkswagen kämpar med sin Diesel-gate så börjar problemen för den japanska biltillverkaren Mitsubishi att uppdagas. Efter rykten om manipulerade bränslemätningar sjönk aktien för Mitsubishi snabbt på Tokyo-börsen under onsdagen. Och ganska snart gick Mitsubishi Motors Corporation ut med ett pressmeddelande och bjöd även in till en presskonferens.

Där erkände de att de brutit mot japanska lagar med att manipulera med bränslemätningen för 157 000 exemplar av modellerna eK Wagon och eK Space som säljs på den japanska marknaden. Till det även 468 000 stycken Nissanbilar av modellerna Dayz och Dayz Roox som Mitsubishi tillverkar åt sin branschkollega.

Fusket har gjort med modifierad aerodynamik samt ändrat lufttryck i däcken, som gjort att testerna visat en lägre bränsleförbrukning jämfört med om testerna gjort enligt reglerna.

Nu kan det initialt se ut att ”bara” vara udda modeller för den japanska marknaden, men i pressmeddelandet står det också att Mitsubishis interna utredning visar att den manipulerade test-metoden även har använts på andra modeller för den japanska marknaden. Vi får se om det stannar vid det eller om fler modeller för andra länder och världsdelar blir inblandade.

Foto: Mitsubishi / Montage
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com