Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

MG4 XPower kör om alla med 435 hästkrafter

Kinesiska MG lanserar MG4 XPower med 435 hästkrafter och 600 Newtonmeter innan europeiska bilmärken ens har börjat prata om kompakta eldrivna superbilar.

TEXT Morten Bek
FOTO PR

Vi har vetat att den skulle komma länge. Och plötsligt är den här. En elbil i VW ID.3-klassen med enorm kraft:

•  435 hk
• 600 Nm
• fyrhjulsdrift.

Nej, den kommer inte från Volkswagen, utan från kinesiska MG.

MG4 med över 400 hästkrafter har varit omtalad i stort sett sedan elbilen introducerades, och nu när den är här, som MG4 XPower, står den kinesiska elbilen ensam som en elektrisk super-hatchback. Cupra, Renault och VW har bilmodeller i klassen, och Opel och Peugeot snart också, men ingen av dem har mer än 231 hästkrafter, som vi hittar i Cupra Born E-Boost.

De elektriska ersättarna för bilar som Golf R och Cupra Leon är på väg, och ID.3 är på väg med upp till 335-340 hästkrafter, även om det verkar ta ett tag att slutföra. Att ett kinesiskt märke går om dem på detta sätt, och med 435 hästkrafter, är pinsamt för ett märke som VW, som har haft sportiga hatchbacks i sitt program sedan 1976.

Två elmotorer driver den till 100 km/h på 3,8 sekunder

För att vara en bil med 435 hästkrafter är MG4 XPower förvånansvärt återhållsam i sin design. De vilda spoilrarna och falska luftintagen lyser med sin frånvaro, och på detta sätt har MG valt den europeiska stilen där mindre är mer.

De 18″ stora lättmetallfälgarna är också förvånansvärt små, och MG4 XPower känns igen på de silverfärgade detaljerna på plastpanelerna på sidan och underläppen på stötfångaren. Ett annat tips är att ta en närmare titt på bilens bromsok, som är lackerade i orange.

MG4 är inte vår klassfavorit här på Bilbasen, men visst finns det element i köregenskaperna som kan göra XPower-versionen underhållande. Ingenjörerna har uppgraderat chassi och fjädring med en 25 procent styvare undervagn, förändringar i fjädrar och dämpare och styvare krängningshämmare. Styrningen är vassare och det finns ventilerade 345 millimeter bromsskivor både fram och bak.

Att nya MG4 XPower är en fröjd att kasta runt beror på det nya Dynamic Cornering Control System med elektronisk differentialspärr och Intelligent Motor Control, som kan fördela vridmomentet från motorerna variabelt mellan alla fyra hjulen.

Fyrhjulsdriften tillhandahålls av en elmotor fram och en elmotor bak. De andra MG4-modellerna – en ny variant med ett större batteri och längre räckvidd ryktas vara på gång – har en elmotor bak, så tillägget av en elmotor fram är nytt. Den främre motorn ger 204 hästkrafter, medan motorn på bakaxeln ger cirka 231 hästkrafter.

Med 435 hästkrafter och två elmotorer drivs XPower-versionen av MG4 på samma batteri som den bakhjulsdrivna versionen på 204 hästkrafter. Detta kommer att sätta press på räckvidden för MG4 XPower, som utan tvekan kommer att ligga långt under de 435 kilometer som standardversionen påstås kunna leverera.

MG lovar att MG4 XPower kan sprinta från 0-100 km/h på 3,8 sekunder. För att göra det tydligt hur kraftfull sprinter vi har att göra med är MG4 XPower i klass med Audi RS 3 Sportback från 0-100 km/h.

 

Priset är galet. Åtminstone i Storbritannien.

De är lika snabba från 0-100 km/h, men det är en säker gissning att MG4 XPower inte kommer att kosta lika mycket i Storbritannien som Audi RS 3 Sportback. MG:s filosofi är Get More och MG4 XPower ses som en ”högpresterande elbil med vilda hästkrafter och dynamik till ett extremt konkurrenskraftigt pris”.

I Storbritannien, där MG4 XPower redan finns tillgänglig för beställning, kostar bilen £36 995, vilket motsvarar 510 930 kronor.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com