Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Test: XPeng P7 uppdaterad för Europa

Kinesiska XPeng P7 har uppdaterats inför lanseringen på den europeiska marknaden och ska konkurrera med Tesla Model 3 och Polestar 2.

TEXT & FOTO Jacob Dalby

Det kommer inte som någon överraskning om du inte har hört talas om XPeng. Det är fortfarande ett nytt och ganska okänt märke i Sverige.

Och det är faktiskt inte så annorlunda på andra marknader, eftersom XPeng bara har tillverkat bilar sedan 2018. Den första modellen som faktiskt säljs på den svenska marknaden är den här modellen: XPeng P7. Den har dock körts på andra vägar än svenska sedan 2020.

Men nu är den här, och med en välbehövlig uppdatering inför den slutliga introduktionen på den europeiska marknaden – med snabbare laddning, snyggare kupé och inte minst en prislapp som är lägre än vi förväntade oss.

Och oroa dig inte, du kan få P7 med vanliga dörrar om du inte gillar de superbilsliknande saxdörrarna på den dyraste versionen.

Fina proportioner

Xpeng P7 är en ganska stor sedan till formen och mäter strax under fem meter på längden. Om du frågar mig så har XPeng lyckats ganska bra med designen. Den långa fronten och den sluttande taklinjen, tillsammans med de fina proportionerna, skapar en attraktiv bild.

P7 är en vanlig sedan med en liten baklucka och en liten öppning till bagageutrymmet på 440 liter. Den är ungefär lika stor som Tesla Model S, men det är mer logiskt att jämföra den med Model 3 och Polestar 2. Mer om det senare.

Tre varianter

Testbilen är toppmodellen ”Wing Edition”. Du får tre gissningar om varför. Förutom saxdörrarna kommer den med två elmotorer, fyrhjulsdrift och en effekt på 473 hästkrafter. Det räcker för en sprint från 0-100 km/h på 4,1 sekunder. Ganska snabbt och mer än du någonsin kommer att behöva.

Förutom Wing Edition finns det en P7 Performance med samma prestanda men utan specialdörrarna, men den variant som är mest meningsfull är den minsta och billigaste: P7 Long Range. Här får du bakhjulsdrift och 276 hästkrafter.

Tack vare elbilens fulla vridmoment från 0 km/h känns den fortfarande kvick. Och du får en räckvidd på 576 kilometer jämfört med 505 kilometer i de två snabba varianterna. Det är dock värt att nämna att norska NAF (FDM i Norge) har testat räckvidden för P7 Performance och de fick 576 kilometer på en full laddning. Det är mer än vad den är klassad för och samma som Long Range-versionen. Jag undrar om det finns fler kilometer att hämta i Long Range-versionen än vad som anges?

XPeng P7 Long Range börjar på 599 000 kronor och är en direkt konkurrent till Tesla Model 3 Long Range, som börjar på 587 990 kronor. Utmaningen är att Tesla på pappret slår XPeng när det gäller effekt, räckvidd och laddningshastighet. Men P7 har andra ess i rockärmen.

Bäst som cruiser

Som nämnts är testbilen fullt utrustad, inklusive den adaptiva undervagnen. Den fungerar bra och absorberar vägytan med god komfort. P7 är också tyst och med en ganska riktningsstabil styrning känns P7 bekväm på långa motorvägssträckor.

Styrningen är ganska viktad, så du kan känna vad som händer, och kurvtagningen är väl kontrollerad, så du känner inte riktigt av den höga vikten på nästan 2,2 ton. Det är långt, långt ifrån BMW i4, till exempel, men P7 går fortfarande att lita på. Faktum är att allt är väldigt smidigt.

Autonoma system och varningsljud

Om det är något som de flesta kinesisktillverkade bilar verkligen kämpar med så är det olika semi-autonoma system. Tyvärr gäller detta även XPeng P7. Och det kan vara svårt att förstå när bilen är utrustad med inget mindre än:

 • 5 högupplösta millimetervågsradarer
 • 12 ultraljudssensorer
 • 4 surroundkameror
 • 7 kameror för hög perception.

Trots detta är den adaptiva delen, den del som håller avståndet till bilen framför, ständigt hackig och långt ifrån flytande. Samtidigt seglar bilen runt mellan körfälten. De goda krafterna på XPeng säger att systemet ständigt uppdateras och förbättras. Men som det är nu fungerar det inte och det slutar med att jag stänger av alltihop.

Detsamma gäller för olika ljudsignaler. Ett nytt EU-direktiv säger att nya bilar måste varna med ljud, till exempel varje gång hastighetsgränsen ändras. Och XPeng har tagit detta till sig. Det är ett konstant, högt ding eller dong, och det är tillräckligt för att göra dig lite yr. Ljuden kan stängas av, men du måste göra det varje gång du sätter dig i bilen.

XPeng rapporterar dock att det sedan testet har kommit en uppdatering som gör ljuden mer acceptabla och att det finns en ”mute all sounds”-funktion som ska strypa alla irriterande ljud.

Trevlig interiör

Invändigt finns det däremot en del bra punkter och om man verkligen vill hitta ett plus jämfört med Tesla så är det här man behöver börja.

Materialen och finishen är bättre än Teslas, och det är faktiskt en trevlig plats att vara på, även om den inte är i nivå med till exempel Hyundai Ioniq 6. Sätena är också bekväma, även på långa resor, och de kan kläs i nappaläder som tillval för Long Range- och Performance-varianterna.

Ljudsystemet, om du väljer det, kommer från danska Dynaudio och levererar 840 W genom de 18 högtalarna. De två små högtalarna som sticker upp från instrumentpanelen ger en touch av lyx.

Naturligtvis finns det två skärmar för digital instrumentering och infotainment på 10 respektive 15 tum. Det saknas fysiska knappar för de viktigaste funktionerna, som att justera luftmunstyckena, men skärmen är skarp, responsiv och systemet är intuitivt att använda.

Sedan provkörningen har infotainmentsystemet uppdaterats tack vare ett nytt samarbete. Nu är det möjligt att ladda ner några av dina favoritappar till bilen, till exempel Netflix, YouTube, Instagram Player och TikTok.

Bil för pengarna

Sammantaget ger XPeng P7 ganska mycket bil för pengarna. All nödvändig utrustning och mer därtill ingår som standard. Bland annat värmepump, panoramaglastak och surroundljudsystem.

P7 Long Range och P7 Performance kan utrustas med ett Premium-paket så att de också får läderklädsel och ett Dynaudio-system. Premiumpaketet har även soft close-dörrar som stängs automatiskt i slutet av resan.

Det är svårt att konkurrera med Tesla när det gäller pris och prestanda, men med P7 får du något som inte alls är lika vanligt som Tesla 3 har blivit. Dessutom levererar P7 en snyggare kupé och en bekvämare körupplevelse.

Få saker avslöjar att den är av kinesiskt ursprung. Och ingenting avslöjar att XPeng började lansera bilar för bara några år sedan.

Fakta: XPeng P7 AWD Wing edition

 • Motor: Elmotorer, fyrhjulsdrift
 • Effekt: 473 hk/ 757 Nm
 • 0-100 km/h: 4,1 sekunder
 • Topphastighet: 200 km/h
 • Förbrukning: 19,2 kWh/100 kilometer
 • Batterikapacitet: 86,2 kWh
 • Räckvidd: 505 kilometer
 • Laddningskapacitet: Upp till 175 kW
 • Mått (L/V/H): 489/190/145 cm
 • Egenvikt: 2 180 kilo
 • Bogseringsvikt: Ej angiven
 • Bagageutrymme: 440 liter

Pris: 799 900 kronor (P7 tillgänglig från 599 900 kronor)

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com