Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Första turen: MG4 XPower

435 hästkrafter i en kompakt elbil är lika med djärv acceleration som kommer att tilltala en speciell publik.

TEXT Morten B. Bek

FOTO PR

Förr i tiden, och inte bara nyligen, var det möjligt för personer under 30 år att spara ihop till en Ford Fiesta ST, Seat Leon Cupra eller någon annan varm kombi. Ett fast jobb, en hemadress hos föräldrarna, slitna jeans och nya sneakers vart tredje år var en förutsättning för att bankkontot någonsin skulle nå målet. Men vad gjorde man inte för att vara cool, ha en stor motor och kunna köra ifrån de andra?

Elbilar är räddningen för heta hatchbilar och kinesiska MG tillverkar den första vilda elektriska hatchbacken. MG4 XPower. Den har helt löjliga 435 hästkrafter.

Om du köper en Golf GTI vill du visa att du har lagt mycket pengar på din Golf. Du vill inte att den ska se ut som en Golf 1,5 TSI med 130 hästkrafter. MG4 XPower är så diskret att om den inte har den mattgröna lack som är exklusiv för MG4-versionen, ska du titta noga för att se vad som erbjuds. Hjulen är av samma storlek som på en MG4 Long Range – 18″ – och spoilrarna är desamma. 435 hästkrafter och 0-100 km/h på 3,8 sekunder.

Det finns en uppgradering av infotainmentsystemet i alla nya MG4, men det är fortfarande lite klent. Det finns varken ett finare ljudsystem eller ”växlingspaddlar” för att reglera regenerering – och XPower och alla andra MG4 kan nu köras med en pedal. MG4, mild kraft eller vild kraft, denna kinesiskt byggda bil känns som om den byggdes med en snäv budget. Materialen är tunna och hårda, och det enda som har en touch av klass är ratten.

 

Accelerationens tidsålder

Man kan köra ifrån de flesta genom att bara använda en del av kraften, eftersom 435 hästkrafter vid cirka 1 800 kilo frigör en hel del dynamisk energi. Baktill på MG4 XPower sitter en elmotor med 231 hästkrafter och framtill sitter en elmotor med 204 hästkrafter.

Greppet finns därför på alla fyra hjulen och kan varieras mellan de två axlarna med en responstid som är så kort att jag skulle kalla den ögonblicklig. En elektronisk differentialspärr, som är en enkel förlängning av ESC-systemet, kan bromsa varje enskilt hjul när fördelningen inte är korrekt. Bromsarna är ventilerade fram och bak och har större dimensioner än på andra MG4-modeller. XPower har också styvare fjädrar och hårdare stötdämpare, och styrningen har också justerats.

Det kittlar direkt i magen och man håller andan när MG4 XPower avfyras. Det är enkelt att dosera kraften och den lilla kombin lider inte av Teslas tendens till överkänslig gaspedal. Den främre elmotorn spelar in med vibrationer och ljud, och jag måste spendera mer tid med MG4 för att ta reda på om det är en charm eller ett irritationsmoment.

Med den hårdare fjädringen kommer inte mycket mindre fjädringskomfort. Justeringarna är dock fortfarande effektiva, för när man dundrar runt på en öppen väg med både korta och långa kurvor är XPower stabil. Att skifta krafterna mellan de två motorerna kan orsaka en liten vickning i bakänden, men det är ungefär en halv sekund innan det är omhändertaget.

Vid hård acceleration känns framvagnen lite för lätt i kurvorna, men det är ett annat problem som gör den eldiga MG:n till en raket som är som bäst när det går rakt fram. Styrningen är tyngre än i standardmodellerna, men den är inte i närheten av direkt eller tillräckligt snabb.

Räckvidden är för snabba resor

Eftersom den har 435 hästkrafter, bleknar större och kraftfullare elbilar i jämförelse. Sportbilar med bensinmotorer har inte en chans. Den kunskapen, och förmågan att vara först och köra fort, är viktigare än bra styrning.

Kör inte fort för länge i MG4 XPower. Räckvidden kommer att göra det svårt. MG har valt batteriet från Long Range-versionen, som har en kapacitet på 64 kWh, i stället för 77 kWh-batteriet från den nya MG4 Extended Range. Detta sparar cirka 76 kilo, och dessa kilo skulle förmodligen räcka för att kapa 0,2-0,3 sekunder av 0-100-tiden, vilket skulle vara mindre att skryta med. Det skulle också kosta lite på dynamiken.

Men MG4 XPower väger 1 803 kilo, vilket gör den 128 kilo tyngre än 204 hästkrater bakhjulsdrivna. Som jag ser det skulle 76 kilo inte göra någon större skillnad när det redan finns så många kilo. Visst vore det kul att köra både fort OCH långt?

Med 385 kilometer på en laddning, om du inte kör som kraften kräver, är räckvidden okej, och om du letar efter den längsta möjliga räckvidden har MG också en annan ny MG4: MG4 Extended Range med 520 kilometer på en laddning.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com