Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Mazda startar helrenovering av första MX-5

Kundernas bilar ska bli som nya.

Mazda startar renoveringsverksamhet och ska börja sälja gamla bilar som nya. Men de lär inte göra det gratis.

Kärt barn har många namn. Världens mest sålda sportbil visades upp för världen redan 1989 och har hunnit in på sin fjärde generation i dagsläget. Men vad heter den egentligen?

Vid lanseringen fick den heta Mazda Miata, men bara i USA. Vi européer fick i stället lära oss att säga Mazda MX-5 och hemma i Japan fick den inte ens heta Mazda, utan såldes i stället under benämningen Eunos Roadster.

Och en Eunos har ju redaktören haft.

Vad brydde sig väl världen om det? Mazda hade återuppfunnit den klassiska sportbilen, som gav sina ägare vind i håret och flugor i munnen. Och sportbilsvännerna nickade till svar, öppnade sina plånböcker och kastade sedlar över närmaste Mazdahandlare. Miata – eller vad den nu heter – blev en succé.

Men nu har åren gått – 28 stycken närmare bestämt – och tidens tand har gnagt på de flesta exemplar av den allra första generationen som dog ut för tjugo år sedan. Och just de tidigaste bilarna brukar också betraktas som de allra mest sprittande att köra, innan modern elektronik och tyngande komfort- och säkerhetsutrustning filade ner de skarpaste kanterna.

Och även de allra mest välomhuldade lågmilarna, de som gömts undan i varmgaragens dunkel, behöver sannolikt byta fläktrem – för att inte tala om nya däck. Bilar åldras även när de inte körs.

Hur menar du nu?

Nu finns det i alla fall hopp. Mazda har meddelat att de kommer att dra igång en omfattande renoveringsverksamhet av den första generationen MX-5. I fabrikens regi ska bilarna återställas till nyskick, ungefär på samma sätt som Jaguar, Land Rover och flera andra har öppnat renoveringsverkstäder.

Det innebär också att Mazda fått sina underleverantörer att nytillverka suffletter, rattar och däck enligt de ursprungliga specifikationerna, allt för att ge bilarna rätt nybilskänsla från förr. Enligt Mazda ska de första kunderna få sina bilar under nästa år.

Visst skulle det vara läckert med en splitter ny bil som närmar sig trettioårsåldern? Tyvärr är Mazdas fabriksrenoverade bilar än så länge bara tillgängliga på den japanska marknaden till vidare. Lika bra det, för de mantimmar som en helrenovering kräver lär inte vara gratis.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com