Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Memminger Roadster är en vass Bubbla

Kapar mer än bara taket.

En tysk renoveringsfirma har satt tänderna i den gamla Folkabubblan. Resultatet är en roadster som ser riktigt kul ut.

Den 30 juli 2003 rullade den sista Volkswagen Sedán Última Edición av bandet i mexikanska Puebla, lastades på båt i Veracruz och skickades raka vägen till Volkswagens museum hemma i tyska Wolfsburg.

Därmed gick folkabubblan i graven efter över ett halvsekel i produktion. Då hade den förstås redan varit på dekis ett tag. Huvudfabriken i Wolfsburg hade ställt om till Golftillverkning 1974 och några år senare tillverkades den sista Bubblan i Tyskland överhuvudtaget.

Så materialet som renoveringsverksamheten Memminger i bayerska Reichertshofen har att arbeta med börjar bli ganska gammalt vid det här laget. I över 20 år har man återställt Bubblor till sin forna glans, men nu har man gett sig in på någonting helt annat. Nämligen en alldeles egen omtolkning av det gamla Bubblakonceptet.

Volkswagen

Ungefär som Volkswagen själva gjort alltså.

Memminger Roadster 2,7 är en liten öppen sportbil på Bubblabas, men i princip allting har byggts om från grunden. Undertill finns fortfarande bitar av chassit kvar, men karossen är kortare och motorn finns numera framför bakhjulen, inte bakom dem.

Och motorn i sig har vuxit ordentligt. Grundmaterialet har hämtats från VW 411/412 och sedan förstorats till 2,7 liters cylindervolym. Memminger säger att man plockar 210 hästkrafter ur den fyrcylindriga boxermotorn och att det ska räcka till en toppfart på över 200 kilometer per timme.

För att hantera effekten har Memminger givit bilen biffigare fjädringskomponenter, bromsar från Porsche och en mer modern, femväxlad låda. För närvarande finns Memminger Roadster 2,7 bara som konceptbil i ett enda exemplar, men man säger att om intresse finns kanske man bygger en serie om 20 bilar. Vad väntar ni på?

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com