Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Mazda MX-5 får turbo av BBR

Tar sig till hundra på fem sekunder.

Världens mest sålda sportbil är känd för många goda egenskaper. Men inte effekt. Det löser brittiska BBR åt dig.

När Mazda lanserade sin lilla MX-5, eller Miata som den hette i USA, på bilsalongen i Chicago 1989 blev hela världen som galen. Då var den ett tvärt brott mot allting som gällde i bilindustrin som helt hade glömt bort att man skulle ha kul i en sportbil.

Mazda MX-5 hade varken sjuhjulsdrift eller ett hav av lysdioder, utan var en enkel och rättfram konstruktion med en ärtig liten motor som drev på bakhjulen. Att den så småningom skulle bli världens mest sålda sportbil, en titel som den snodde från MG MGB, det kunde vi nog ana redan då.

Bytbil

Utmärkt även som tävlingsbil.

Men om Mazda MX-5 alltid har erbjudit körglädje i drivor har den aldrig varit någon rödljusracer. Även om den senaste generationen erbjuds i en version med tvålitersmotor och 160 hästkrafter har den ingenting att hämta mot vår tids GTI-bilar.

Genom åren har olika trimfirmor erbjudit lösningar på problemet. Coloradobaserade Flyin’ Miata stoppar till exempel ner stora V8-motorer från Chevrolet under huven och brittiska BBR har i massor av år erbjudit olika turbokit till Mazdas lilla roadster.

Nu har de – BBR alltså – äntligen släppt ett kit också till den senaste generationen MX-5. BBR Mazda MX-5 Stage 1 Turbo har tagit tre år att utveckla och innefattar ett paket som inte bara ska sätta sprätt på bilen utan också ge förbättrad körbarhet till vardags och till och med klara av de brittiska myndigheternas krav. Även tyskt och amerikanskt godkännande är på gång – men om den lilla svenska marknaden är intressant nog framgår inte.

Hursomhelst, så ska BBR-paketet inte kräva några permanenta ingrepp utan gå alldeles utmärkt att skruva på och av. Själva turboaggregatet är av twin scroll-typ, där två separata inlopp är separerade hela vägen in till turbinen och därmed undviker man störningar mellan olika cylindrar.

Aggregatet matas genom ett egenframtaget gjutjärnsgrenrör och motorn suger sin luft genom ett nytt insug med filter från K&N. En frontmonterad laddluftkylare ska hålla insugsluften på rätt temperatur. Dessutom har BBR monterat ett lättviktsbatteri för att kompensera för alla tyngande tillbehör.

Resultatet är en Mazda MX-5 med 251 hästkrafter och 320 Nm som sprintar från noll till 100 på drygt fem sekunder och som toppar 250 km/h, där motorelektroniken sätter stopp. Priset för delarna är 4.395 pund, motsvarande 50.000 kronor. Lägg till 600 pund så ingår montering också. Det är inget oävet pris, långt under 1.000 kronor per hästkraft. Så var det bara det där med svensk besiktning också.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com