Bytbil är en del av Schibsted Marketplaces. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan. Läs mer här

Redaktionen tipsar

Mazda MX-5 firar 1 miljon

27 års körglädje jubilerar

Den lilla sportbilen som till en början även gick under namnet Miata blev snabbt en populär i de flesta världsdelarna. Mycket körupplevelse på landsväg och på bana för pengarna var något som lilla MX-5 blev känd för.

1989 var året när Mazda MX-5 visades upp för första gången. Det var vid bilmässan i Chicago som publiken och pressen fick se den lilla sportbilen med mjuka former. Samma år rullade det första exemplaret av bandet i fabriken i Hiroshima. En populär bil och generation som höll i över 8 år innan den andra generationen presenterades.

I maj år 2000 tilldelades modellen Guiness rekord för med sina 531 890 tillverkade exemplar ha slagit rekordet för världens bäst säljande två-sitsiga sportbil. Sen har det bara ökat, Guiness-rekorden har uppdaterats och under bilmässan i New York nu i mars 2016 visades den kommande femte generationen upp.

– Från den första generationen till dagens fjärde generations modell så har anledningen till att vi har kunna fortsätta sälja MX-5 varit vår stora support från våra fans världen över, berättar Masamichi Kogai, som är vd för Mazda Motor Corporation.

För att hylla modellen och tacka alla köpare världen över kommer jubileumsexemplaret att turnera världen över, med start i Hiroshima Flower Festival där den kommer att vara med i den stora blomparaden. Snacka om flower power! Senare i sommaren kommer den till Europa, med start under Goodwood Festival of Speed i England den 26 juni.

Under åren har MX-5 fått drygt 250 utmärkelser och priser.
Den fjärde generationen har belönats med bland annat:

– 2016 World Car of the Year
– World Car Design of the Year 2016,
– 2016 UK Car of the Year
– 2015/2016 Car of the Year Japan.

Samtidigt fortsätter MX-5 på tronen som innehavare av Guiness rekord för världens mest sålda 2-dörrars sportbil. Och av de bilder vi fått se från bilmässan i New York för några veckor sedan och omdömen lär generation fem fortsätta slå rekorden.

Foto: Mazda
redaktoren@bytbil.com

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com