Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

"Letade i 35 år efter en sån här bil"

Nu säljer Bosse sin drömbil på Blocket

Efter 35 års sökande hittade Bosse Rönnbäck sin drömbil, en Volvo Amazon 123 GT lackerad i den speciella blå färgen.
– En riktig samlarbil, och den mest eftertraktade av alla, säger han.
Men nu när han renoverat sin drömbil i ett perfekt skick – då säljer han den på Blocket.

På 60-talet gjordes en specialvariant av Volvo Amazon med namnet 123 GT, som utrustades med mycket mer än på standardmodellen. Trimmad motor, överväxel, extraljus och en rad andra specialdetaljer.
De cirka 1500 exemplaren var antingen vita, gröna eller röda. Men det gjordes även ett 30-tal demobilar i en speciell blåmetallic som hamnade hos återförsäljare med syftet att imponera på kunder.
– Den här bilen hamnade hos en återförsäljare i Borlänge, sen köptes den av en bilfirma i Göteborg, berättar Bosse Rönnbäck.
Bosse har jättekoll på både sin bils historia och även de andra demobilarna.
– Ja, jag har gått igenom ett register på alla chassinummer och har lyckats spåra fram att det finns 18 bilar i den här blåa kulörten. Jag vet däremot inte om alla bilar har överlevt.
– Det enda jag fått fram är att fem-sex bilar finns i Sverige, varav två är riktigt renoverade. Det är egentligen bara en bil som är finare än min, och ägaren till den bilen började samla under tidigt 80-tal. Det sitter bara nya Volvogrejer på den bilen.

Bosse fick tag på sitt hett efterlängtade exemplar för ungefär sju år sen. Han såg den i en Blocket-annons, i ett risigt och rostigt skick men med de flesta delar i original.
– Men det blev slagsmål om bilen ändå. Men jag högg snabbt och gav ett högt bud, jag hade ju väntat och längtat i 35 år på att få äga en sån.

Några år senare började ett omfattande renoveringsprojekt. Bilen plockades isär i molekyler och byggdes upp med nya delar. Bosse kan hålla på länge om alla detaljer som gjorts:
Blästrad, rostlagad och lackad in- och utvändigt, nya stötfångare, grill, blinkers, bakljus, lister, alla rutor, allt i framvagnen och helrenoverad originalmotor. Dessutom helt ny inredning.
– Den går jättebra, det är som att köra en ny bil.

Hur mycket tid och pengar har du lagt ner?
– Hur mycket som helst. När jag gör något ska det vara noga.

Du har väl njutit av slutresultatet och kört en del?
– Nja, den har faktiskt mest blivit stående. Det är nämligen grusväg några kilometer fram till mitt hus och det är inte så bra när man lackerat framvagnen. Den blir bara förstörd när man åker och jag vill inte slita på bilen.

Och nu säljer du din kära samlarbil på Blocket. Varför?
– Jag har gjort det här, jobbat intensivt och skapat en perfekt bil. Nu är det bättre att någon annan njuter av den.
– När jag var grabb fanns det tre bilar man ville ha. Cord 812 som gjordes av Auburn 1936-37. Opel Diplomat kupé som såldes i åtta exemplar i Sverige. Och så den här Amazonen. Nu har jag ägt alla dessa tre modeller och har uppnått mitt mål.
– Den svåraste att få tag på var faktiskt Amazonen.

Du begär 695 000 kronor för bilen.
– Ja, men det är ingenting för en samlare. För vissa spelar priset ingen roll. Det var mångas drömbil på 60-talet och är unik i sitt slag.

Se annonsen här

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com