Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Dick har ägt 350 Volvo-bilar

Fyllde två lador med sina favoriter

Han är en av Sveriges största Volvoentusiaster och har ägt mer än 350 bilar genom åren.
Men Dick Låby från Åmål gillar bara Volvos äldre modeller.
– Det ska vara PV, Amazon eller 1800-modellen, säger han.

Om du någon gång sålt en Volvo på Blocket är chansen ganska stor att du stött på Dick Låby från Åmål. Fram till för tio år sen bedrev han en intensiv jakt på Volvofynd över hela Sverige. Om han inte hämtade bilarna själv så skickade han vänner att hämta sina köp.
– Jag har inte köpt renoveringsobjekt som tagit så lång tid att fixa, berättar Dick Låby. Inga hemska renoveringar och plocka ner bil från grunden. Det har mest handlat om normala jobb.
Dick kom först överens med säljarna på telefon, tog med sig pengarna och efter en resa och handslag var affären klar.
Och det var i princip alltid en Volvo Dick var ute efter. Totalt handlar det om drygt 350 bilar genom åren. Allt började med ett oväntat möte.
– Av en tidig tillfällighet köpte jag en PV lokalt i Åmål, berättar Dick. Jag tog en liten sväng på stan och kom förbi campingen, där en österriskisk kille undrade om han fick köpa bilen av mig. Det visade sig att han var en riktig Volvoentusiast. Så han köpte PV:n och frågade direkt om jag hade fler bilar att sälja.
Det hade Dick. De följande åren blev det två-tre bilar per år till österrikaren och ännu fler objekt som Dick fraktade hem till stora lador.
– Det fick plats 25 bilar i en lada och åtta bilar i en annan lada i Bengtsfors.

Allt var frid och fröjd ända tills ägarna av de två ladorna bestämde sig för att sälja sin egendom. Dick skulle plötsligt stå med en massa bilar utan husrum.
– Då var det inte roligt, berättar Dick. Jag var tvungen annonsera ut bilarna. Visserligen gjorde jag ingen stor ekonomisk förlust, men det var en stor pärs att sälja så många bilar på en gång. Då kändes det som en brottningsmatch där jag reste mig på fem.

När Dick ser tillbaka på alla sina Volvos kan han konstatera att den absoluta majoriteten varit några enstaka modeller. Amazon, PV, P1800 och 240.
– Volvo spelade bort sina kort mellan 1962 och 1970. Då var Volvo bland det bästa och mest prisvärda du kunde köpa. Allt annat var skräp.

Kan du ranka dina favoriter?
– Ja, på förstaplats kommer en tidig Amazon Sport från 1962-63. På andraplats kommer PV Sport från ungefär samma år. Det är egentligen ingen motiverad prisskillnad mellan en vanlig PV och PV Sport. Och på tredjeplats kommer P1800, en bil med otroligt läcker design.
– De flesta bilar jag haft är Amazoner, och nu har de börjat nå sitt riktiga värde.  Holländare har köpt många och det har antagligen väckt svenskarnas intresse.

Dick menar att  Amazon 123 GT har ökat mest i värde. För 30 år sen kunde man fynda en fin Amazon för 40 000 kronor, men idag får man betala drygt 250 000 kronor. Och en GT i toppskick kan kosta mer än 400 000 kronor.
– P1800 har också ökat senaste fem åren, säger Dick Låby. För bara fem år sen var det inte många som köpte en sån för 100 000. Nu kostar en sån bil 250 000-400 000 kronor.

Vad säger du om Volvos suv-era med XC90, XC60 och XC40?
– Det var nog tur för Volvo att de skapade XC90, annars kanske de inte hade överlevt. Men det är ingenting som jag själv skulle vilja ha.
– Jag köpte min första framhjuldrivna Volvo i höstas, en V70 från 1998.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com