Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Älskade modellens glömda jubileum

Volvo PV 544 fyller jämnt i år

Helt i skymundan har en av Volvos mest älskade modeller firat 60 år i år.
Volvo PV 544 blev en älskad modell trots att den såldes parallellt med Amazon och dödförklarades.
Bilen var så robust att den vann Safari-rallyt sista året den såldes och sedan dess har PV 544 vunnit otaliga rally- och racingtävlingar.

När Volvo Amazon presenterades på sensommaren 1956 var de flesta övertygade om att PV:n med sin redan då ganska omoderna formgivning inte skulle överleva särskilt länge Men PV:n med sin inarbetade kundkrets och goda försäljning både i Sverige och utomlands gick istället en ny vår till mötes. 25 augusti 1958 presenterade Volvo en grundligt genomarbetad PV-modell med namnet 544.

Det var sällan som ekonomen Assar Gabrielsson räknade fel men det hände ett par gånger under åren på Volvo. Ett exempel var den planerade totalproduktionen av PV444 på först 8.000 bilar – sedan justerad till 12.000 bilar – som Gabrielsson bestämt. En siffra som verkligheten många år senare skulle komma att föra över 200.000-strecket. Räknar man in PV 544 blir totalsiffran nästan en halv miljon. Den lilla rundryggade PV:n kom att stå sig i många olika versioner mellan 1947 och 1965, tvärt emot mångas utsago. Sammanlagt fanns PV-modellerna i 15 olika modellserier; åtta 444-serier och sju för 544 Och frågar man vem som helst över 45 om vilken bilmodell de anser verkligen symboliserar märket Volvo blir svaret 99 gånger av 100 PV:n!

Grundkarossen var densamma som 444:ans men den stora nyheten för 544 – bilens framhölls som femsitsig, därav femman i modellbeteckningen – var den nya stora vindrutan i ett stycke. 444:an hade i hela sitt liv haft delad vindruta av reparations- och försäkringsskäl men 1958 fanns nästan inga bilar kvar med en sådan gammalmodig lösning. Den nya stora rutan förbättrade sikten avsevärt i PV:n och gjorde kupén ljusare.

En smakstart PR-mässigt för PV544 på den viktiga amerikanska marknaden fick bilen i egenskap av ”sparringpartner”. Under utmanaren Ingemar Johanssons satsning om VM-titeln i tungviktsboxning i USA våren/försommaren 1959 körde Ingo runt i en annan svensk utmanare, en ny vit PV544, komplett med vita däcksidor och s k Amerikabågar på stötfångarna.Tränaren Nisse Blomberg förfogade över en mörk dito och smygkörde bl a bakom Ingemar under alla hans löprundor. Bilarna rönte givetvis stor uppmärksamhet och hamnade i åtskilliga tidningar, i synnerhet efter den berömda högerknocken 25 juni.

Den fortsatta produktionen av PV:n illustrerade däremot ekonomen Gabrielsson riktiga och sunda räknespråk. Den var relativt billig att tillverka och kunde enkelt med hjälp av den pågående tekniska utvecklingen inom Volvo hållas uppdaterad under skalet och även piffas upp ganska enkelt exteriört. PV fick däremot aldrig aldrig skivbromsar – till skillnad från Amazonen. En annan teknisk svaghet som 544:an ärvde från 444 var dörrarnas ytterhandtag modell dörrvred, som gjorde dörrarna svårstängda och ofelbart började hänga efter en tids användning. Annars befann sig modellen mycket nära fulländning.

Åren på sextiotalet levde PV544 i relativ anonymitet med relativt små serieändringar årsvis men fortfarande med en trogen kundkrets runt sig. Att bilen började kännas gammal var välkänt och ett dilemma för Volvo men den var ju så bra! Eller för att citera amerikanska motortidskriften Road & Track från november 1963: ”Framförallt är Volvo PV544 en praktisk bil. Volvos absolut mest tilltalande drag är dess gedigenhet och genomgående kvalitet. Det finns ingenting slarvigt eller underdimensionerat någonstans på bilen och det är mer än nog för att kompensera för en viss brist på glamour.”

De enda andra bilarna på marknaden som fortfarande körde vidare med en tjugoårig formgivning vid den här tiden var tyska VW och brittiska Morgan. Tiden gick inte att stoppa. PV544 hann presenteras augusti 1965 som årsmodell 1966 innan det var dags att ta adjö. Klockan 15 på eftermiddagen 20 oktober 1965 rullade den sista PV:n – nr 440.000 – som var en svart Sport (speciallack) med röd inredning, av banan i Lundby-fabriken. Bilens finns idag att se på Volvo Museum. Amazonen, i sin tur, hann vara herre på täppan endast ett år innan den fick sällskap av, och ganska snabbt detroniserades av, Volvo 144.

7 saker de flesta inte visste om Volvo PV 544
– när den sista PV544-serien kom ut som 1966års modell, låg priset i Sverige på SEK 13.000 för Special och SEK 13.600 för en Sport
– den praktiska kylargardinen som infördes på PV redan 1950 försvann augusti 1964 med introduktionen av 544 F-modellen. Då hade bilen haft termostat i två år.
– PV:n, varken 444 eller 544, fanns aldrig i högerstyrt utförande, inte heller som fyrdörrars. Bilen var heller aldrig utrustad med klocka.
– en 1964 års PV544 vann 1965 års Safari-rally i händerna på de indisk/kenyanska bröderna Singh
– PV544 på senare år framgångsrikt har deltagit i landsvägstävlingen Carrera Panamericana i Mexico
– PV544 överhuvudtaget var en mycket framgångsrik tävlingsbil inom både rally och racing med flera mästerskapstitlar.
– av de 440.000 tillverkade PV-bilarna gick 160.000 på export och 280.000 stannade i Sverige. Många lever fortfarande kvar som älskade entusiastbilar.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com