Redaktionen tipsar

"Nu säljer jag min ögonsten"

Amazon-entusiasten om sin pedantiskt skötta bil

Robert Nilsson säljer sin pedantiskt skötta Volvo Amazon sport från 1959.
Men han har en önskan:  – Jag hoppas att bilen kommer att stanna i Sverige. Volvo Amazon är ett svenskt arv och det vore synd om alla fina bilar försvinner till utlandet, säger han.

Robert Nilsson från Lessebo är medlem i Amazonklubben och det är därför onödigt att påpeka vilken passion han har för den svenska klassikermodellen.
– Ett tag hade jag tre Amazoner. Den här 59:an plus en 58:a och en herrgårdsvagn. Men det blev för mycket med tre bilar, Det räcker med en entusiastbil om man ska hinna köra på sommaren, säger han.

Du kallar din bil för ”ögonsten” i Blocket-annonsen.
– Ja, den är ju väldigt vacker. Det är så fina former och det lyser kärlek med den röda färgen och det vita taket som möter vita däcksidorna.
– Jag har haft den i tre år, men inte kört så mycket. Den har mest stått och glänst.

Vad säger folk när du är ute och kör med den?
– Många kommer fram och tittar på den. En gång när jag var ute och körde såg jag en bil i backspegeln som blinkade som fasen. Jag trodde det var en polis som ville stoppa mig. Men när bilen kom upp jämsides satt föraren och gjorde båda tummarna upp…han ville säga att han gillade bilen.

Du vill ha 200 000 kronor för bilen. Är det risk att den hamnar utomlands?
– Jo, men det vore synd. Bilen är ju ett svenskt arv.
– Jag hade den faktiskt ute till försäljning i fjol och det ringde massor av folk från Europa. En person bjöd 210 000 kronor för den. Men då var det en kompis i Amazonklubben som sa ”den där bilen kan du ju inte sälja för du kommer aldrig hitta en likadan igen”. Så jag ångrade mig och drog tillbaka annonsen.
– Men nu har jag 58-modellen och behöver lite plats i garaget. Så den här gången är det säkert att jag säljer.

Robert påpekar att han skött om sin ”ögonsten” under åren:
– Ja, jag är pedantisk. Jag köpte den renoverad och fick hit den i ett täckt släp. Och genom åren har jag bytt lite delar och förbättrat bilen.
– Bilen har klarat åren väldigt bra. Ingen rost och den enda plåt som är bytt är framskärmarna. Och jag har bara kört den på somrarna.

Se Blocket-annonsen här

Fakta Volvo Amazon sport

Modellen introducerades 1958: Amazon Sport (eller 122S utanför Sverige) med B16B-motorn, en fyrväxlad helsynkroniserad låda (M4) som var standard på Sport.
Sent under modellåret blev M4 och tvåpunkts säkerhetsbälten standard på både Amazon och Amazon Sport. I augusti 1958 infördes förbättrade bromsar och värme och trepunkts säkerhetsbälten fram blev standard, även i PV 544.
Under 1959 började polisen i Sverige köra extrautrustade Amazon Sport och de första bilarna gick på export.
Totalt tillverkades 49 215 exemplar.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com