Redaktionen tipsar

Lego bygger fungerande Bugatti

2.034 elmotorer sätter sprätt på ekipaget.

Bugatti Chiron är en bil utöver det vanliga. Nu kommer den som Legomodell och den är verkligen utöver det vanliga.

Lego, de är väl mest kända för sina byggklossar som gör ont att trampa på. Tydligen kan man göra andra saker med dem också, som att bygga en fullt fungerande Bugatti Chiron i skala 1:1, till exempel.

Förlåt? Jo, Lego har faktiskt byggt en hel bil, en bil som är lite utöver det vanliga man förväntar sig att hitta i en Legokartong. Specifikationerna är faktiskt nästan lika galna som de är för sin förlaga.

Efter månader av planering började man bygga bilen i september i fjol och blev klara först i våras. Då hade man använt över en miljon Legobitar och 2.304 Legomotorer, 2.016 Legoaxlar och 4.032 Legokugghjul som tillsammans levererar sisådär 5,3 hästkrafter. Jajamen, bilen är fullt körbar, även om den inte toppar 420 kilometer per timme. Men kanske 30.

Rena fartmonstret.

Inte nog med det. Här finns allt man förväntar sig av en bil, som fungerande strålkastare, öppningsbara dörrar, ratt, stol, pedaler och backspeglar. Och allt är gjort av Lego. Det enda som inte är Lego är ett minimalt stålskelett som allting vilar på.

Man stoppade till och med in tävlingsföraren Andy Wallace bakom ratten och släppte ut honom på Volkswagengruppens testbana i Ehra-Lessien. Nej, det slogs inga hastighetsrekord den gången, men Wallace lär ha haft kul ändå.

Daniel Östlund
daniel.ostlund@bytbil.com
Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com