Bytbil är en del av Schibsted. Schibsted ansvarar för hanteringen av din data på den här webbplatsen. Läs mer

Redaktionen tipsar

Lanserar nya modeller – i 11 steg

Här är dolda PR-spelet bakom en ny bilmodell

Är du också trött på att se ett bakljus i motljus eller en dimmig silhuett av en ny modell? Så här luras du att läsa om en ny modell 10 gånger. Biltillverkarnas jakt på PR när nya modeller ska lanseras börjar gå för långt. Men anledningen till att de fortsätter är att många biljournalister okritiskt publicerar alla pressmeddelanden som sänds ut.

Att ta fram en helt ny bilmodell är ett projekt som kostar från 10 miljarder kronor och uppåt och involverar 1000-tals ingenjörer, IT-utvecklare och marknadsanalytiker. En av de viktigaste aspekterna är hur bilen ska tas emot av journalisterna vid lanseringen.
Inte undra på då att bilmärkena försöker få publicitet ungefär 10 gånger när bilen ska lanseras. Och i rätt tid – inte för tidigt och inte för sent. Men läsarna har tröttnat för länge sedan. Det märker inte minst vi på BytBil – läsarna vill inte längre klicka på ett nytt bakljus från Volvo eller Audis tionde teaser-nyhet om att en ny elbil ska lanseras om två år.

Ändå återpublicerar nästan alla biltidningar den typen av nyheter. För att det är enkelt och bekvämt i stället för att försöka hitta egna vinklingar på bilnyheter. Rekordet tog Polestar häromdagen som har delat upp lanseringen av sin nya elbil Polestar 2 i fyra delar.
Först skickade de ut en obegriplig detaljbild ovanifrån, någon vecka senare en uppgift om att bilen går 50 mil på en laddning, en uppgift som redan var känd. Ändå toppade den ”nyheten” flera stora svenska bilsajter.

Så här går det ofta till när du luras att läsa om en ny modell mer än tio gånger:
1. Bilmärket ser till att den nya modellen smygfotograferas när den provkörs. Bilen är så hårt maskerad att ingenting går att se. Ändå blir det artiklar.
2. Bilmärket provkör bilen med lite mindre maskering. Ny artikel.
3. Bilmärket gör ett utspel och släpper lite information om den nya bilen som ska komma om två år. Är det en elbil är det tydligen extra spännande.
4. Bilmärket visar upp konceptbilar som liknar den kommande modellen. Massor av nya artiklar.
5. Vissa utvalda okritiska journalister får provköra prototypen – ännu fler artiklar.
6. Nu börjar lanseringen närma sig. Någon vecka innan de första bilderna släpps på bilen skickar bilmärket ut mystiska teaserbilder. Nya bilder.
7. Några dagar innan lanseringen: Vissa lanseringsbilder ”råkar” läcka ut.
8. Lansering: 100 bilder på den nya bilden släpps.
9. Premiärvisning: Nu får journalister titta och provsitta bilen för första gången.
10. Första provkörningen: Utvalda journalister flygs till något mysigt resmål på en gratisresa, till exempel Florida eller Barcelona, med betald flygresa och övernattning på ett trevligt hotell.
11. Testkörning hemma: Journalisterna får låna bilen under en längre period och skriver ett längre test eller jämför den mot andra bilar.

För många journalister känns den här gången och spelet självklar och de skriver lydigt artiklar varje gång. Men för läsarna börjar det bli förvirrande, tjatigt och tröttsamt.
Ett föredöme är dock Tesla: De visar allt de vet direkt – och de berättar om förändringar av modeller, batterier och prestanda först när de träder i kraft.
Att som Volvo-koncernens elbilsmärke Polestar berätta att lanseringen sker i fyra steg är bara fjantigt.
Dessutom är det snart ingen som bryr sig om den riktiga lanseringen – för allt är urvattnat och förvirrande.

Redaktören
redaktoren@bytbil.com

Relaterade artiklar

Scrolla till toppen av sidan
Till Bytbil.com